Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Μάνος Αναγνώστου: Εποχές (1999)

Δυο χρόνια μετά το υπέροχο "Υδάτινοι δρόμοι" (1997) ο συνθέτης και κιθαριστής Μάνος Αναγνώστου παρουσιάζει μια δεύτερη σύνθεση με ανάλογο μουσικό περιεχόμενο που κυκλοφόρησε σε αναξάρτητη και πάλι παραγωγή το 1999 με τίτλο "Εποχές" και ηχολήπτη τον συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη. 
Ο τίτλος βέβαια παραπέμπει σε ένα δημοφιλές θεματικό μοτίβο που ανάγεται στο μακρύ παρελθόν της λόγιας μουσικής (Vivaldi, Haydn, Verdi, Tchaikovsky, Glazunov, Prokofiev, Milhaud), αλλά και στην ελληνική δισκογραφία. Θυμίζω ότι το 1972 ο Βασίλης Κουμπής μας έδωσε τον κύκλο τραγουδιών "12 Μήνες", ενώ ανάλογη ήταν και η πηγή έμπνευσης αρκετών νεότερων δημιουργών, όπως ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον κύκλο "Τραγούδια για τους μήνες" (1996), ο Παντελής Θαλασσινός με το "Καλαντάρι" (2006) και ο Ορφέας Περίδης με το "Ονειροπόλων μόχθοι" (2011), ενώ το 1993 ο Γιώργος Καζαντζής είχε παρουσιάσει τις δικές του οργανικές "Εποχές".
Ο δίσκος του Μάνου Αναγνώστου περιλαμβάνει δώδεκα οργανικά θέματα μοιρασμένα σε τέσσερις ενότητες με τρία μέρη η καθεμιά, έτσι που να αντιστοιχούν σ' αυτό που επισημαίνει ο τίτλος, δηλαδή στις τέσσερις εποχές του έτους με τους αντίστοιχους μήνες κάθε εποχής, η οποία μάλιστα φέρει την ιδιαίτερη επισήμανσή της: Το Φθινόπωρο των Ελλήνων, Έλληνας Χειμώνας, Άνοιξη στην Ελλάδα, Ελληνικό Καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προσδιορισμός κάθε εποχής αποτελεί μια παραλλαγή της έννοιας της Ελλάδας υποδηλώνοντας εμφανώς την καταγωγή των μελωδικών αφορμών που τροφοδότησαν την έμπνευση τον συνθέτη. Λυρικές μελωδίες και ρυθμικά θέματα διαμορφώνουν ένα υπέροχο ηχοχρωματικό τοπίο που αποδίδεται από οργανικό κουιντέτο. Παίζουν: Μάνος Αναγνώστου (κιθάρα), Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο), Αλέξανδρος Χαλάψης (βιολί ή βιόλα), Marina Kislitsina (βιολοντσέλο).

(c) CD | Ανεξάρτητη έκδοση | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: