Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Μάνος Αναγνώστου: Υδάτινοι δρόμοι (1997)

Ο Μάνος Αναγνώστου, γεννημένος στην Αθήνα το 1950, αποτελεί μια εκλεκτή περίπτωση προικισμένου μουσικού με διακριτική παρουσία στα μουσικά μας πράγματα. Με αξιόλογες μουσικές σπουδές πάνω στην κλασική κιθάρα πλάι στους κορυφαίους δασκάλους Βαγγέλη Ασημακόπουλο και Λίζα Ζώη αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς του συμμετέχοντας σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και ηχογραφήσεις, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του '80 στράφηκε και προς τη σύνθεση με έργα για μικρά οργανικά σύνολα και χορωδιακά σχήματα, όπως οι ανέκδοτες σκηνικές συνθέσεις "Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης" και "Λέσβος, από τη Σαπφώ στον Ελύτη".
Η συνεισφορά του στην ελληνική δισκογραφία περιορίζεται σε μόλις δύο οργανικούς δίσκους ("Υδάτινοι δρόμοι", "Εποχές"), οι οποίοι ωστόσο είναι εξαιρετικής ποιότητας και αξίζει να τους ανακαλύψουμε, έστω κι ετεροχρονισμένα κατά μία 25ετία περίπου!
Πρώτος κατά χρονική σειρά εκδόθηκε σε ανεξάρτητη παραγωγή ο δίσκος "Υδάτινοι δρόμοι" το 1997. Χωρίς περιστροφές θα πω: Εξαιρετικός δίσκος! Από τους καλύτερους οργανικούς δίσκους στο σύνολο της ελληνικής δισκογραφίας. Υπέροχες μελωδικές πινελιές που χρωματίζουν τοπία και συναισθήματα ακολουθώντας τους δρόμους του νερού από τις πηγές και τη μακριά διαδρομή του μέσα από τη χλωρίδα και πανίδα του φυσικού τοπίου που διαπλέκεται συναρπαστικά με τους ατέλειωτους μύθους και δοξασίες ως το τέρμα της διαδρομής στη συνάντηση με τη θάλασσα και την απεραντοσύνη του ωκεανού. Οι δρόμοι του νερού συνοδεύονται από το γλυκόλαλο τραγούδι των αηδονιών, από τα λουλούδια στις απρόκρημνες όχθες του ποταμού, από ξεχασμένα εκκλησάκια μέσα στα δάση, από νεράιδες, ξωτικά και μαγγανείες κι από πολυτραγουδισμένες ιστορίες χαμένες στα βάθη του χρόνου σαν τη στοιχειωμένη γυναίκα του Πρωτομάστορα.
Το έργο αναπτύσσεται σε δώδεκα οργανικά θέματα εξαίσιου λυρισμού που αποδίδονται από οργανικό κουαρτέτο αποτελούμενο από κλασική κιθάρα (Μάνος Αναγνώστου), όμποε (Βαγγέλης Χριστόπουλος), φλάουτο (Daniel Stankovic) και βιολοντσέλο (Claire Demeulenaire).

(c) CD | Ανεξάρτητη έκδοση | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: