Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο: Τραγούδια κάτω απ' το φεγγάρι (2010)

Η αποψινή δεύτερη αυγουστιάτικη πανσέληνος,  το λεγόμενο "μπλε φεγγάρι" που έρχεται να σφραγίζει το κλείσιμο του καλοκαιριού, συνοδεύεται με πάμπολλες μυσταγωγικές βραδιές τραγουδιού σε δεκάδες κατάλληλα επιλεγμένους χώρους και μνημεία της επικράτειας, όπου παρουσιάζονται εκλεκτές μουσικές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Κι ακριβώς μια τέτοια βραδιά δε θα μπορούσε ίσως να τιμηθεί κι από μας καλύτερα από την παρουσίαση ενός εξαιρετικού άλμπουμ με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Τραγούδια κάτω απ' το φεγγάρι" που κυκλοφόρησε το 2010 από τη Legend.
Πρόκειται για μια συλλογή τριάντα ζωντανών ηχογραφήσεων της υπέροχης Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη, αυτού του φιλόπονου μουσικού που δυστυχώς έφυγε πολύ προωρα από τη ζωή, μόλις δυο χρόνια μετά την έκδοση του συγκεκριμένου άλμπουμ στα 52 του χρόνια, αφού πρόλαβε ωστόσο να βάλει γερά θεμέλια στο σπουδαίο αυτό μουσικό σύνολο εγχόρδων, το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα τη δράση του. 
Το υλικό του άλμπουμ αποτελεί ένα μικρό πανόραμα του ελληνικού τραγουδιού με εκλεκτές και κλασικές στιγμές από την εποχή του Βασίλη Τσιτσάνη και του Απόστολου Καλδάρα μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μάνο Λοΐζο, τον Νότη Μαυρουδή, τον Γιάννη Σπανό, αλλά και τους νεότερους Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Γιώργο Ανδρέου, Σωκράτη Μάλαμα, Λουδοβίκο των Ανωγείων και άλλους και μαζί ένα ξένο τραγούδι του Lucio Battisti με ελληνικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου ("Πριν το τέλος"), αλλά και το παραδοσιακό "Σ' αγαπώ γιατί είσ' ωραία". Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Μπάσης, Χρήστος Θηβαίος και Ελένη Πέτα. Συμμετέχει επίσης το Φωνητικό Σύνολο "Ηχώ"
Όλο το υλικό προέρχεται από ζωντανές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την δεκαπενταετία 1994-2008 σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας από τη διακεκριμένη ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη. Οι περισσότερες ηχογραφήσεις προέρχονται από το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (2001, 2006-2008), αλλά και από το Δημοτικό Θέατρο Πατρών "Απόλλων" (1994) και το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών (1996, 2004).


(c) 2CD | Legend | 2010 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: