Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Μιχάλης Λουκοβίκας, Άρης Αλεξάνδρου: Το χρυσάφι τ' ουρανού (2008)

Ο σημαντικός μεταπολεμικός ποιητής και αγωνιστής Άρης Αλεξάνδρου (1922-1978) ουσιαστικά πρωτοσυστήθηκε στο ευρύτερο ελληνικό κοινό λίγο πριν φύγει από τη ζωή με τα "Ανεπίδοτα γράμματα" του Μιχάλη Γρηγορίου που κυκλοφόρησαν το 1977, υλικό που επανεπεξεργάστηκε ο συνθέτης αργότερα στο δίσκο του "Αποχαιρετισμοί της θάλασσας" (1997). Επίσης ένα ποίημά του ("Τις νύχτες") μελοποίησε ο Λουκάς Θάνος στο δίσκο του "Σάλπισμα" (1980) κι αυτή ήταν όλη κι όλη η δισκογραφική παρουσία του σπουδαίου ποιητή ως το 2008 που εκδόθηκε ένας δεύτερος ολοκληρωμένος κύκλος μελοποιημένων του ποιημάτων.
Πρόκειται για το δίσκο "Το χρυσάφι τ' ουρανού" με τη υπογραφή του Μιχάλη Λουκοβίκα. Ομολογουμένως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δίσκο πραγματική έκπληξη της νεότερης δισκογραφίας μας. Έκπληξη, πρώτα πρώτα γιατί ο ραδιοφωνικός παραγωγός Μιχάλης Λουκοβίκας ως συνθέτης μου ήταν παντελώς άγνωστος, αλλά η ακρόαση της μουσικής του αμέσως επέβαλε την αίσθηση μιας ξεχωριστής περίπτωσης δημιουργού, ο οποίος μάλιστα δε μοιάζει καθόλου άπειρος στα μουσικά πράγματα, αλλά ώριμος και ολοκληρωμένος σαν έτοιμος από καιρό. Ίσως μια σπατάλη μουσικών ιδεών θα μπορούσε να του καταλογίσει κάποιος σχολαστικός κριτής, αλλά ταυτόχρονα εύκολα ανιχνεύονται ψήγματα θαυμάσιων λυρικών στιγμών (που ενίοτε παραπέμπουν σε Μάνο Χατζιδάκι και Θάνο Μικρούτσικο, αλλά και σε λόγια ή σύγχρονα ακούσματα), προπάντων στα ορχηστρικά του θέματα. Το υλικό είναι αρκετά ετερόκλητο με φωνητικά και οργανικά μέρη, μια σειρά έξι "Νανουρισμάτων" σε παραλλαγές να ξεχωρίζει, ενώ διάσπαρτες πινελιές από παραδοσιακά μοτίβα και θέματα λόγιων συνθετών, όπως ο Beethoven, o Verdi  και ο Mussorgsky, να διανθίζουν το ακρόαμα. 
Έκπληξη επίσης, γιατί δεν είναι και τόσο αναμενόμενη μια δισκογραφική έκδοση αφιερωμένη εξολοκλήρου σε έναν ποιητή όχι ιδιαίτερα γνωστό και δημοφιλή, όπως ο Άρης Αλεξάνδρου με τη λιγοστή, όπως προείπαμε, δισκογραφική παρουσία. Πάντως ο Μιχάλης Λουκοβίκας μας πρόσφερε ένα θαυμάσιο μελοποιημένο υλικό γεμάτο λυρισμό και καλογραμμένες μελωδίες που καθιστούν το κάπως τραχύ ποιητικό σώμα να ακούγεται απολύτως εύηχο. Τα ποιήματα έχουν επιλεγεί από τις συλλογές «Φωνή αδόντων» και «Τα ένδον ρήματα»
Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Ανδρέας Καρακότας με τη συμμετοχή και του συνθέτη. Όμορφη ακουστική ενορχήστρωση χωρίς την παραμικρή χρήση ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών οργάνων. Πιάνο παίζει ο Γιώργος Ανδρέου, κλαρίνο ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ενώ ο συνθέτης παίζει ακορντεόν. Εξαιρετικά φροντισμένη και καλαίσθητη έκδοση ενός υλικού που δε φαίνεται να διαθέτει τα εχέγγυα της εμπορικής αποδοχής. Πραγματικά, πρόκειται για πολύ προσεγμένη αισθητικά έκδοση σε μορφή βιβλίου 60 σελίδων με πλούσιο υλικό γύρω από τον ποιητή και το έργο του, αλλά και τον συνθέτη και τις μουσικές του αντιλήψεις. Τον εικαστικό διάκοσμο της έκδοσης αποτελούν πίνακες προερχόμενοι από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και τη Συλλογή Κωστάκη

(c) CD-Book | Protasis | 2008 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: