Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Νίκος Μαστοράκης, Σωκράτης Μάλαμας: Κύρβα (2013)

Για δεύτερη φορά, μετά την ολοκληρωμένη συνεργασία του με τον Νίκο Ξυδάκη το 1999, ο Σωκράτης Μάλαμας εμφανίζεται σε (σχεδόν) προσωπικό του δίσκο όχι ως συνθέτης, αλλά ως ερμηνευτής. 
Πρόκειται για τον κύκλο τραγουδιών "Κύρβα" που κυκλοφόρησε από τη νεοσύστατη δική του εταιρεία παραγωγής Αρτύς με δεκατρία τραγούδια του Κρητικού τραγουδοποιού Νίκου Μαστοράκη, ο οποίος εδώ κάνει την τρίτη δισκογραφική του εμφάνιση έχοντας ξεκινήσει το 2000 με το δίσκο "Ερωτόκριτος", ενώ λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε ο μελοποιημένος κύκλος ποιημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Το σκοτεινό τρυγόνι" (2006), όπου επίσης συμμετείχε ο Σωκράτης Μάλαμας ως ερμηνευτής.
Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, ο δίσκος "Κύρβα" δεν έχει αποκλειστικό ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα, αφού συμμετέχουν επίσης ο Ψαραντώνης και η Μαρίνα Δακανάλη με τρία τραγούδια ο καθένας. Οι ενδιαφέροντες στίχοι υπογράφονται από νέους και άγνωστους στιχουργούς και συγκεκριμένα από τους Δέσποινα Δραγασάκη, Μανώλη Δουλούμη, Μαρία Μουτσάκη, Νικόλα Ευαντινό και Στέργιο Πολύζο, ενώ υπάρχει κι ένα απόσπασμα από τον "Ερωτόκριτο". Ο περίεργος τίτλος του δίσκου παραπέμπει στην αρχαία ονομασία της Ιεράπετρας, πατρίδας του συνθέτη. Δε γνωρίζω κάτι παραπάνω για ενδεχόμενο συμβολισμό. Τα τραγούδια πάντως πατάνε γερά πάνω στο στέρεο έδαφος της κρητικής παράδοσης ενορχηστρωμένα με απλούς ορχηστρικούς συνδυασμούς ακουστικών οργάνων που δημιουργούν συναρπαστικά φυσικά ηχοχρώματα. Ξεχωρίζει η ερμηνεία του Μάλαμα που τραγουδά χαμηλόφωνα με την εκφραστική μπάσα φωνή του. 

(c) CD | Αρτύς | 2013 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: