Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Η τραγουδοποιός Λένα Πλάτωνος: Μη μου τους κύκλους τάραττε (1990)

Το 1990 η Λένα Πλάτωνος μας παρουσιάζει τον τελευταίο κύκλο τραγουδιών της πρώτης και πιο γόνιμης δημιουργικής της περιόδου συμπληρώνοντας δέκα ολόκληρα χρόνια παρουσίας στη δισκογραφία από την εποχή της "Λιλιπούπολης" που απέφεραν δέκα συνολικά προσωπικούς δίσκους με πρωτότυπο υλικό. 
Σχεδόν ταυτόχρονα ηχογραφεί και το δίσκο "Οι μύθοι της Ευρώπης" με τη Δήμητρα Γαλάνη (κυκλοφόρησε το 1991), αλλά ήδη έχει περιέλθει σε μια δύσκολη προσωπική περιπέτεια που την οδήγησε στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τα οποία αποδείχθηκε ότι είχαν ισχυρή εθιστική επίδραση, γεγονός που θα την κρατήσει μακριά από τη δισκογραφία για κάμποσα χρόνια, πριν επανέλθει στο τέλος της δεκαετίας του '90 με δυο καινούργιες δουλειές ("Αναπνοές", "Τρίτη πόρτα").
Ο οριακός λοιπόν αυτός κύκλος τραγουδιών του 1990 έχει τίτλο "Μη μου τους κύκλους τάραττε" κι εκδόθηκε από την ΑΚΤΗ. Είναι μια δουλειά βασισμένη σχεδόν ολοκληρωτικά στον ήχο του συνθεσάιζερ με μελωδίες σπαραγματικές και πεζοτράγουδα σε μια πρώιμη εκδοχή χιπ χοπ που ερμηνεύει κυρίως η ίδια, αλλά έχει μαζί της και πολλούς συνεργάτες, όπως - η έκπληξη - Κατερίνα Κούκα, η Κατερίνα Νιτσοπούλου (από το συγκρότημα Anemos), και η μικρή Αννούλα Βαξαβανίδου που απαγγέλλει το "παραμύθι" του επιλόγου. 
Η προβληματική των στίχων περιστρέφεται γύρω από τα σύγχρονα αδιέξοδα της καθημερινότητας με συχνές αναδρομές στο παρελθόν και στη χαμένη παιδικότητα και ελευθερία. Σαφείς αυτοβιογραφικές νύξεις ανιχνεύονται στο τραγούδι "Σκουπίδια πέραν της ατμόσφαιρας". Ένας δίσκος σκοτεινός σαν μια κραυγή απόγνωσης μιας δημιουργού που πάλευε να ξεφύγει από τα αδιέξοδά της.

(c) CD | AKTH | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: