Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Η τραγουδοποιός Λένα Πλάτωνος: Λεπιδόπτερα (1986)

Το 1986, ένα χρόνο μετά το "Γκάλοπ", αλλά και τον παιδικό δίσκο "Η Ηχώ και τα λάθη της", η Λένα Πλάτωνος παρουσιάζει το δίσκο "Λεπιδόπτερα" που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το τρίτο μέρος της "ηλεκτρονικής" της τριλογίας συνυπολογίζοντας ως πρώτο της σειράς τις "Μάσκες ηλίου" (1984). Μετά την εντυπωσιακή αυτή παραγωγή, της οποίας εκ των υστέρων αναγνωρίστηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα και ήδη οι τρεις αυτοί δίσκοι επανεκδίδονται σε διεθνή πλέον διανομή, η συνθέτρια αποφάσισε να βάλει λίγο νερό στο κρασί της και να προσχωρήσει σε πιο συμβατικές τραγουδιστικές φόρμες ("Το σπάσιμο των πάγων", "Μη μου τους κύκλους τάραττε", "Αναπνοές", "Τρίτη πόρτα").
Πάντως με το δίσκο "Λεπιδόπτερα" κορυφώνεται η πειραματική περιδιάβαση της δημιουργού στα περίπλοκα ηλεκτρονικά πεδία με μια γλώσσα στα όρια της ψυχεδέλιας, έστω κι αν η ίδια ξεκαθαρίζει ότι εκείνη τουλάχιστον την εποχή δεν είχε καμία εμπλοκή με τον κόσμο των παραισθησιογόνων. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από τον κόσμο των πεταλούδων και γιαυτό τα περισσότερα κομμάτια φέρουν ονομασίες διαφόρων ειδών πεταλούδας και μάλιστα στην επίσημη επιστημονική τους γραφή, δηλαδή στα λατινικά (Araschina Levana, Cyaniris, Brenthis, Aporia Maturna, Erynnis Eroides). Οι αφορμές και πάλι είναι βιωματικές εμπειρίες, ερωτικές ή κοινωνικές, όπως, π.χ. μια παιδική τσάντα γεμάτη σχολικά τετράδια, που μετουσιώνονται σε ηχητικά τοπία με επεξηγηματικά κείμενα αποσπασματικής αφηγηματικής ανάπτυξης, στα όρια του παραληρήματος, ένα από τα οποία ("Cyaniris") ανήκει στον ποιητή Γιώργο Βολουδάκη.
Φυσικά και πάλι όλη την ευθύνη του υλικού φέρει η Λένα Πλάτωνος με τη συνεπικουρία του Γιάννη Κύρη στο ρυθμικό μέρος, της Σαβίνας Γιαννάτου στα φωνητικά και του Κώστα Χατζόπουλου στις κιθάρες και τα φωνητικά. Το εξώφυλλο σχεδίασε επίσης η ίδια εξηγώντας μας σχετικά: "...Το κολάζ του εξωφύλλου το έκανα εγώ με τα χεράκια μου και έχει σημασία το λουκέτο με τις σπασμένες αλυσίδες, εφόσον πρέσβευε την απελευθέρωσή μου απ' όλα τα στεγανά στη μουσική, στο λόγο και στη δισκογραφία εκείνα τα χρόνια".

(c) CD | Lyra | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: