Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Τέλος καλοκαιριού: Στέλιος Ζαφειρίου, Hits of the Year... & Bouzouki (1979)

Άλλος ένας ορχηστρικός δίσκος του 1979 έχει σήμερα σειρά με πρωταγωνιστή πάλι το μπουζούκι. Άλλωστε ο τίτλος το δηλώνει ξεκάθαρα: Hits of the Year... and Bouzouki! Και μάλιστα ο τίτλος δηλώνεται ως μέρος μιας ευρύτερης σειράς τουριστικών δίσκων με γενικό τίτλο The Sound of Greece της εταιρείας Embassy που ανήκε στην πολυεθνική CBS. Οι αγγλόφωνοι αυτοί τίτλοι δηλώνουν και το χαρακτήρα της έκδοσης που ανήκει καθαρά στα τουριστικά προϊόντα της δισκογραφικής βιομηχανίας εκείνου του καιρού που κυκλοφορούσαν εν αφθονία και συνήθως είχαν αβανταδόρικο υλικό με καθαρά εμπορική στόχευση και φτηνή αισθητική.
Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τέτοιοι ακριβώς δίσκοι περιείχαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που ασφαλώς μπορούμε να πούμε ότι μπορούσαν να ικανοποιούν κι έναν πιο απαιτητικό μουσικόφιλο. Πόσο μάλλον όταν ένας τέτοιος δίσκος έφερε τη βαριά σφραγίδα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη, όπως ο συγκεκριμένος που υπογράφεται από τον κορυφαίο σολίστ του μπουζουκιού Στέλιο Ζαφειρίου (1937-2015), τον ακαταπόνητο αυτόν δεξιοτέχνη της σχολής Ζαμπέτα που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες στιγμές του λαϊκού και "έντεχνου" τραγουδιού μας ήδη από τη δεκαετία του '50 πλάι στον Στέλιο Καζαντζίδη κι αργότερα ως αχώριστος συνεργάτης του Μίμη Πλέσσα και άλλων δημιουργών. Μάλιστα ο Στέλιος Ζαφειρίου είναι ο σολίστ του μπουζουκιού με τους περισσότερους σόλο δίσκους με οργανικές συνθέσεις, πολλοί από τους οποίους φιλοξενούνται ήδη στο Δισκοβόλο, όπως: Δώδεκα λαϊκοί χοροί του Μίμη Πλέσσα (1966), Από την Ελλάδα με αγάπη (1967), Πενιές της γειτονιάς μου (1968), Τραγούδια του ήλιου (1969), Διακοπές στην Ελλάδα (1970), Μπουζούκια στην ακροθαλασσιά (1970).
Ο δίσκος λοιπόν Hits of the Year... and Bouzouki περιλαμβάνει δώδεκα οργανικές διασκευές αντίστοιχων τραγουδιών που είχαν κυκλοφορήσει πάνω κάτω εκείνη την εποχή. Όλα κινούνται στο χώρο του λαϊκού και κυρίως του ελαφρολαϊκού ήχου που τότε ήταν κυρίαρχος στο μουσικό στερέωμα και τροφοδοτούσε τη δισκογραφία με πάμπολλα εμπορικά σουξέ ("Είσαι μια συνήθεια", "Πότε από 'δω, πότε από 'κει", "Παιδί απ' την Ανάβυσσο", "Πάρ' το πλοίο, πάρ' το τρένο", "Το κουταλάκι" κλπ.). Τη μουσική υπογράφουν, με ένα τραγούδι ο καθένας, οι συνθέτες Άκης Πάνου, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ιγνατιάδης, Νίκος Λαβράνος, Κώστας Ψυχογιός, Τάκης Μπουγάς, Χρήστος Γκάρτζος και Γιάννης Κυριαζής, ενώ ο Γιώργος Χατζηνάσιος συμμετέχει με δύο τραγούδια. Την ορχηστρική διασκευή και τη διεύθυνση ορχήστρας επωμίστηκε ο Renato Favili. Ο Στέλιος Ζαφειρίου προσφέρει άλλο ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας δίνοντας οντότητα ακόμη και στο μέτριο αυτό μουσικό υλικό.

(c) LP | Embassy | 1979 | Πηγή: Μάκης/d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: