Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Νίκος Μαστοράκης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Το σκοτεινό τρυγόνι (2006)

Τα λιγοστά ποιήματα που μας άφησε ο μεγάλος μας πεζογράφος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911) γνώρισαν αρκετές μελοποιήσεις από τους συνθέτες μας, παλιότερους (Μαρία Καλογρίδου, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Μαμαγκάκης, Ντίνος Πάντας) και νεότερους (Μιχάλης Κουμπιός, Μιχάλης Σιγανίδης, Χρήστος Τσιαμούλης, Ορφέας Περίδης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Βασίλης Χατζηνικολάου, Ανδρέας Κατσιγιάννης), διάσπαρτες ωστόσο σε διάφορους κύκλους τραγουδιών. 
Το  2006 ωστόσο είχαμε μια ολοκληρωμένη έκδοση βασισμένη αποκλειστικά σε μελοποιημένα ποιήματα του Σκιαθίτη λογοτέχνη με τίτλο "Το σκοτεινό τρυγόνι". Βασικός συνθέτης του υλικού ήταν ο ερασιτέχνης Κρητικός μουσικός Νίκος Μαστοράκης (Ιεράπετρα, 1974), μέλος του συγκροτήματος Ερωτόκριτος που εξέδωσε και τον ομότιτλο δίσκο το 2000. Στο δίσκο επίσης συνεργάστηκαν και ο Μανώλης Λιαπάκης με τρεις συνθέσεις και ο Κώστας Πανταζής με άλλη μία.
Ουσιαστικά πρόκειται για υλικό που γράφτηκε για τη θεατρική προσαρμογή της νουβέλας "Η φόνισσα" του Παπαδιαμάντη που παρουσιάστηκε το 2003 από τη θεατρική ομάδα του δήμου Ιεράπετρας. Δώδεκα συνολικά τραγούδια και μια οργανική εισαγωγή συνιστούν το υλικό του ψηφιακού δίσκου με έντονα κρητικό χρώμα και ενορχήστρωση σε παραδοσιακούς χρωματισμούς με ακουστικά όργανα, όπως κιθάρες, σάζι, νέι, λαούτο, λύρα, βιολί, ακορντεόν, μαντολίνο και κρουστά που επιμελήθηκε ο Νίκος Μαστοράκης. Τρία τραγούδια ερμήνευσε ο Σωκράτης Μάλαμας, από δύο ο Ψαραντώνης και η Νίκη Τσαϊρέλη κι από ένα η Λιζέτα Καλημέρη, η Νίκη Ξυλούρη, η Μαρία Κώττη (μέλος των Χαΐνηδων), ο Χαρίλαος Παπαδάκης και ο Μανώλης Λιαπάκης.
Ίσως τα ιδιαίτερα κρητικά ηχοχρώματα να μοιάζουν αταίριαστα για ποιήματα ενός στεριανού ποιητή, αλλά ακούγονται πολύ εύηχα και διαθέτουν εξαιρετικές ερμηνείες. Η έκδοση επίσης είναι ιδιαίτερα προσεγμένη με κατατοπιστικά σημειώματα, τους στίχους των τραγουδιών και όλους τους συντελεστές του ηχογραφήματος. Το εξώφυλλο μάλιστα κοσμείται από μια εξαιρετική προσωπογραφία του Παπαδιαμάντη που φιλοτέχνησε ο Σέρβος ζωγράφος Dragan Cvetkovic.

(c) CD | MBI | 2006 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: