Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Γιώργος Παπαδάκης: Κρυστάλλινες νύχτες (1992)

Η συνεισφορά του Γιώργου Παπαδάκη στην κινηματογραφική μουσική υπήρξε μακροχρόνια και πολυσήμαντη. Ασφαλώς αποτελεί από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο χώρο του νέου ελληνικού κινηματογράφου ξεκινώντας από το 1973 με την ταινία "Άσπρο μαύρο" του Θανάση Ρεντζή και στη συνέχεια συνεργαζόμενος με τους περισσότερους σκηνοθέτες ("Το βαρύ πεπόνι", "Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί", "Το ευτυχισμένο πρόσωπο της Λεωνόρας", "Λευτέρης Δημακόπουλος") και ιδιαίτερα με τον Λάκη Παπαστάθη ("Τον καιρό των Ελλήνων", "Θεόφιλος"), ενώ τακτική ήταν και η δραστηριότητά του στο πεδίο της τηλεοπτικής μουσικής για διάφορες σειρές, όπως η "Αστροφεγγιά" (1980), η "Φόνισσα" (1993) και το "Χούντα είναι θα περάσει" (2011) που υπήρξε και το κύκνειο άσμα του.
Απ' όλη αυτή την πλούσια εργογραφία δυστυχώς στη δισκογραφία πέρασε μόνο ένα soundtrack και συγκεκριμένα η μουσική και τραγούδια που έγραψε για την ταινία "Κρυστάλλινες νύχτες" που σκηνοθέτησε το 1992 η Τώνια Μαρκετάκη, στο δικό της κύκνειο άσμα, δυο χρόνια πριν φύγει ξαφνικά από τη ζωή. Στο σενάριο συνεργάστηκαν η σκηνοθέτιδα με τη Μαλβίνα Κάραλη. Η ιστορία της ταινίας μας γυρίζει πίσω στο 1936, παραμονές της παγκόσμιας αναταραχής που προκάλεσε η άνοδος του ναζισμού. Παίζουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί, όπως: Τάνια Τρύπη, Michele Valley, Τάσος Παλαντζίδης, Γιώτα Φέστα, Γιάννης Τότσικας, Μάνος Βακούσης και Σπύρος Μπιμπίλας.
Η μουσική του Γιώργου Παπαδάκη καταφεύγει σε ηχοχρώματα ρετρό, για να αναπλάσει το κλίμα της εποχής. Ανάμεσα στα τραγούδια περιλαμβάνονται και κάποια γνωστά τραγούδια της εποχής διασκευασμένα, όπως το γερμανικό "Tapfere kleine soldatenfrau" ή το ρεμπέτικο "Ποια λύπη σε βαραίνει" του Απόστολου Χατζηχρήστου. Τραγουδούν οι: Αγγελική Καλαφάτη, Έρρικα Μπορμπόλη, Αντωνία Καλύβα και η Ελβετή ηθοποιός Michele Valley.
Σημειώνω ότι για τη μουσική της ταινίας ο συνθέτης απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής Μεσογειακής Ταινίας στο 8ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε εκείνη τη χρονιά στη Μπαστιά της Κορσικής.

(c) CD | OST | MBI | 1992 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: