Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Χρήστος Λεοντής: Χελιδών ηδομένη... (2010)

Η μοίρα δυστυχώς της μη εμπορικής μουσικής και ιδιαίτερα αυτής που γράφεται για τον θνησιγενή βίο μιας θεατρικής παράστασης είναι να μένει στο περιθώριο και σπανιότατα να παίρνει το δρόμο της δισκογραφίας και δι' αυτής της αθανασίας. Και ο Χρήστος Λεοντής είναι κατεξοχήν συνθέτης του θεάτρου, όπου έχει καταθέσει ένα τεράστιο και πολυσύνθετο έργο από τις αρχές του '60, όταν πρωτοεμφανίστηκε, μέχρι και τις μέρες μας. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε η αναγνώριση αυτού του έργου, η οποία επισφραγίστηκε με μια σειρά βραβεύσεων του συνθέτη, όπως το 2004 που κέρδισε το βραβείο "Δημήτρης Μητρόπουλος" για τη μουσική του στη Λυσιστράτη (Εθνικό Θέατρο), ενώ το 2009 απέσπασε το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" του Δήμου Ηρακλείου για τη συνολική καλλιτεχνική προσφορά του.
Ο Λεοντής υπήρξε για χρόνια μόνιμος συνεργάτης του Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης (1973-1982), μια συνεργασία που συνεχίστηκε γόνιμα και μετά το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη. Ασχολήθηκε συστηματικά με το αρχαίο δράμα, ενώ υπήρξε και συνιδρυτής της εταιρίας Κομμός, που ειδικεύεται στην καταγραφή και έκδοση όλων των μουσικών συνθέσεων που γράφτηκαν για το αρχαίο ελληνικό δράμα. Ως συνθέτης θεατρικής μουσικής ξεκίνησε το 1962 με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, ο οποίος ήταν και ο πιο αγαπημένος του τραγικός, αφού έγραψε μουσική για όλες σχεδόν τις τραγωδίες του.
Η πρώτη επαφή του Λεοντή με τον αριστοφανικό λόγο σημειώθηκε το 1970 με τους Σφήκες. Η συγκεκριμένη κωμωδία τον απασχόλησε άλλες δύο φορές τα επόμενα χρόνια (1992, 2003). Έγραψε επίσης μουσική για τις κωμωδίες: Αχαρνής (1976), Ειρήνη (1977), Εκκλησιάζουσες (1988), Ιππής (1999), Πλούτος (1994) και Λυσιστράτη (2004). Δυστυχώς το σπουδαίο αυτό υλικό παρέμενε μέχρι πρόσφατα ανέκδοτο. Στις 19 Μαρτίου 1995 παρουσιάστηκε ένα μέρος του σε μεγάλη συναυλία του συνθέτη στο Θέατρο Rex με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής. Η συναυλία αυτή ηχογραφήθηκε, αλλά δεν πέρασε ποτέ στη δισκογραφία.
Στις 11 Αυγούστου του 2005 ο Χρήστος Λεοντής παρουσίασε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού ένα μεγάλο μέρος της αριστοφανικής του μουσικής και συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά μέρη από τις κωμωδίες: Αχαρνής (μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου), Σφήκες (μετάφραση Τάσου Ρούσσου), Ιππής (μετάφραση Νίκου Σφυρόερα), Πλούτος (μετάφραση Γιώργη Γιατρομανωλάκη) και Ειρήνη (μετάφραση Κώστα Βάρναλη). Στους στίχους συνεργάστηκαν επίσης η Μαριανίνα Κριεζή και ο Ερρίκος Μπελιές. Η συναυλία είχε τίτλο "Χελιδών ηδομένη... και τραγούδια ευφρόσυνα". Παρουσιαστής της συναυλίας ήταν ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, ενώ τραγούδησαν οι Γιάννης Κούτρας, Δώρος Δημοσθένους, Πέτρος Δαμουλής, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη και η Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς. Την ορχήστρα διηύθυνε ο συνθέτης. Το ηχογραφημένο υλικό αυτής της συναυλίας κυκλοφόρησε το 2010 από τον Μετρονόμο σε μια προσεγμένη πολυτελή έκδοση σε μορφή βιβλίου, όπου περιέχεται η σχετικός δίσκος ήχου και μαζί το αντίστοιχο dvd. Να διευκρινίσω ότι η έκδοση περιλαμβάνει το υλικό μόνο του πρώτου μέρους της συναυλίας που είχε τον τίτλο Χελιδών ηδομένη..., δηλαδή το υλικό από την αριστοφανική μουσική του συνθέτη, ενώ το δεύτερο μέρος με τίτλο Τραγούδια ευφρόσυνα, μια ανθολογία τραγουδιών του συνθέτη ερμηνευμένων από γνωστούς τραγουδιστές, θα περάσει στη δισκογραφία ξεχωριστά πολλά χρόνια αργότερα (2019).


(c) CD | Μετρονόμος | 2010 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: