Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Χρήστος Λεοντής: Φλόγα που καίει (2017)

Με τον ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Λέντζο (γενν. 1960) ο Χρήστος Λεοντής πρωτοσυναντήθηκε το 2007 με τον ενδιαφέροντα κύκλο τραγουδιών Έρωτας Αρχάγγελος. Δέκα χρόνια αργότερα η συνεργασία αυτή επανενεργοποιήθηκε αποφέροντας τον κύκλο Φλόγα που καίει (ο τίτλος παραπέμπει εμφανώς στην ποιητική συλλογή "Το φως που καίει" του Κώστα Βάρναλη) που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις του μουσικού περιοδικού Μετρονόμος
Πρόκειται για έναν εξαιρετικό κύκλο λυρικών κι ευαίσθητων τραγουδιών που μας γυρίζουν στις καλύτερες στιγμές του συνθέτη από τα χρόνια του '70. Θαυμάσιες μελωδίες ("Παράξενη νοσταλγία", "Κάτασπρο γιασεμί", "Για μιαν Ιθάκη", "Σιταρήθρα"), στέρεοι λαϊκοί σκοποί και προσεγμένη ενορχήστρωση με τον γοητευτικό ήχο της φυσαρμόνικας του εξαίρετου Μάνου Αβαράκη να διαγράφει σαγηνευτικά ηχοχρώματα συνιστούν το υλικό αυτής της δουλειάς. Προσεκτικά επιλεγμένοι και οι ερμηνευτές των τραγουδιών, όλοι από τη νεότερη γενιά, δηλαδή ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ο οποίος μάλιστα πιστώνεται και μια σπουδαία συνεργασία με τον διάσημο Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani ("Όμορφη ζωή", 2020), η λυρική μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη (η ερμηνεία της συνειρμικά φέρνει στο μυαλό μας την Τάνια Τσανακλίδου του Αχ, έρωτα και των Παραστάσεων) και ο πρωτοεμφανιζόμενος Αλέξανδρος Τσιωνάς που αποδίδει τα λαϊκότροπα τραγούδια του δίσκου.
Αντιγράφω από το δελτίο τύπου που συνόδευε την έκδοση του δίσκου: “Τα τραγούδια της εργασίας αυτής είναι λυτρωτικά και πάσχοντα. Είναι τραγούδια που καίνε σαν αιώνιες φλόγες στους βωμούς της αξιοπρέπειας, του έρωτα και της ανάγκης. Αυτή η «φλόγα που καίει» δεν είναι τίποτε άλλο από την ελπίδα του κόσμου να πάει ένα βηματάκι μέσα του. Είναι αυτό το «ωραίο ταξίδι» για μιαν Ιθάκη. Κι όλος ο κόσμος, πια, είναι μία Ιθάκη, κι όλος ο κόσμος πια είναι μια θάλασσα και τα άλλα νησιά δεν είναι τίποτε άλλο από τα πέτρινα δάκρυα των ανθρώπων”.
Την ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας επιμελήθηκε ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ ο πίνακας του εξωφύλλου ανήκει στο ζωγράφο Στάθη Λεοντή.

(c) CD | Μετρονόμος | 2017 | Πηγή: d58/Δημ.Δημ./Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: