Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Χρήστος Λεοντής: Πυγολαμπίδες (1994)

Επιστρέφοντας από μια μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα σκέφτηκα να ανοίξω ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Χρήστο Λεοντή επικεντρώνοντας στην όψιμη δισκογραφική του παραγωγή, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '90 με τη γνωστή αραιή συχνότητα που χαρακτηρίζει συνολικά τη σχέση του με το χώρο της επίσημης δισκογραφίας, η οποία πάντως την τελευταία δεκαπενταετία έχει πάρει γοργούς ρυθμούς και ήδη καταγράφονται πάμπολλες ηχογραφήσεις που πλούτισαν σημαντικά την προσωπική του δισκογραφία.
Μετά την παραγωγική δεκαετία του '70, όταν μας έδωσε το κύριο σώμα του αξιολογότατου δισκογραφικού του έργου με ακροτελεύτιους σταθμούς τους δίσκους Μαντζουράνα στο κατώφλι (1980) και Συναυλίες '81 (1981), ο Χρήστος Λεοντής πέρασε σε μια μακρά περίοδο σιωπής, η οποία καλλιέργησε αναπόφευκτα μιαν ιδιαίτερη προσμονή για την επανεμφάνισή του. Η αναμονή αποδείχθηκε τελικά πολύ μακρύτερη του εύλογου χρόνου σιωπής και περίσκεψης ενός καλλιτέχνη, αφού χρειάστηκαν 13 ολόκληρα χρόνια μέχρι την κυκλοφορία των Πυγολαμπίδων του στα μέσα πια της δεκαετίας του '90.
Ο δίσκος έγινε δεκτός με μεγάλη ανακούφιση, αν και φοβούμαι πως δεν προκάλεσε τελικά την προσδοκώμενη ικανοποίηση για το περιεχόμενό του. Αυτό όμως ήταν και αναπόφευκτο. Δε θα μπορούσε προφανώς ο συνθέτης να συνεχίσει στην ίδια γραμμή και σε ένα ύφος που γεννήθηκε σε μιαν άλλη εποχή με εντελώς διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, αλλά μοιραία έπρεπε να εναρμονιστεί με τα δεδομένα της νέας εποχής. Απ' αυτήν την άποψη ο Λεοντής τα κατάφερε πολύ καλά και μας χάρισε έναν αξιόλογο κύκλο τραγουδιών με τρυφερή πάντα, αλλά και εύστοχη καταγραφή της σύγχρονης πραγματικότητας συνεπικουρούμενος από τους ενδιαφέροντες στίχους του Θεόφιλου Βερύκιου και τις έξοχες ερμηνείες της Νένας Βενετσάνου, του Γιώργου Μπαγιώκη και της Λυδίας Κονιόρδου. Κράτησε μάλιστα για τη δική του φωνή ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του δίσκου ("Για μιαν Ελένη"). Στα θετικά του δίσκου και η πανέμορφη αισθητική της έκδοσης που κοσμείται από ζωγραφικούς πίνακες του Γιώργου Σταθόπουλου.

(c) CD | Ανατολή | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: