Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Χρήστος Λεοντής: Με άλλη ματιά (2021)

Τα τελευταία χρόνια είναι ασυνήθιστα έντονη η δισκογραφική παρουσία του Χρήστου Λεοντή με ηχογραφήσεις όμως παλιότερων τραγουδιών του σε δεύτερη εκτέλεση, είτε στο στούντιο, είτε ζωντανά από συναυλίες του. Το 2017 εκδόθηκαν οι τελευταίες μέχρι στιγμής πρωτότυπες δουλειές του (Φλόγα που καίει, Φυλάττειν Θερμοπύλας), ενώ κατά το διάστημα 2019-2023 κυκλοφόρησαν τέσσερις εκδόσεις με επανεκτελέσεις τραγουδιών. Ήδη έχουμε παρουσιάσει το δίσκο Τραγούδια ευφρόσυνα (2019) με υλικό από ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο το 2005, ενώ ακολούθησαν τρεις ακόμη εκδόσεις, με τις οποίες θα ολοκληρώσουμε το εκτενές αυτό αφιέρωμα στην όψιμη δισκογραφία του συνθέτη.
Το 2019 λοιπόν από το Μετρονόμο κυκλοφόρησε το άλμπουμ Με άλλη ματιά με δεκατέσσερα συνολικά τραγούδια του Χρήστου Λεοντή, από τα οποία πρωτότυπο είναι μόνο το μελοποιημένο ποίημα του Κώστα Βάρναλη "Δούλος τριδουλος". Από τα υπόλοιπα, μόνο δύο προέρχονται από την παλιά εργογραφία του συνθέτη και συγκεκριμένα το "Άσπρο μου ρόδο" από το άλμπουμ Δώδεκα παρά πέντε (1971) και το "Να καρτερείς" από το δίσκο Μαντζουράνα στο κατώφλι (1980). Επίσης ένα τραγούδι ("Χάι χάι") με στίχους της Μαριανίνας Κριεζή προέρχεται από το άλμπουμ Χελιδών ηδομένη... (2010), ενώ όλα τα υπόλοιπα ανθολογούνται από τους δυο κύκλους τραγουδιών που μας έδωσε ο συνθέτης από τη συνεργασία του με τον ποιητή-στιχουργό Δημήτρη Λέντζο, δηλαδή τα άλμπουμ Έρωτας Αρχάγγελος (2007) και Φλόγα που καίει (2017).
Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν οι: Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Αγγελική Τουμπανάκη και Αλέξανδρος Τσιώνας. Ο δίσκος μοιάζει σαν προπομπός της μεγάλης συναυλίας του συνθέτη στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβρη του 2023, όπου ακούστηκαν τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια με τους ίδιους ακριβώς ερμηνευτές.


(c) CD | Μετρονόμος | 2021 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: