Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Νίκος Κυπουργός: The Gates of Eden (2004)

Η δεύτερη αγγλόφωνη παραγωγή της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους με τίτλο The Gates of Eden εκδόθηκε το 2004, πέντε χρόνια δηλαδή μετά το αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό, αυτή τη φορά ως ένα είδος ανακεφαλαίωσης του αφιερώματος στον Χριστό που είχε προηγηθεί με τη διπλή έκδοση Χριστός Κύριος και πάντα με τη μουσική επιμέλεια του Νίκου Κυπουργού. Η έκδοση αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία μουσικoποιητική παραγωγή της Μονής.
Το συγκεκριμένο αφιέρωμα ανακαλεί στιγμές από το προγενέστερο διπλό αφιέρωμα και προσθέτει καινούργιες αντλώντας το υλικό από τη βυζαντινή υμνολογία και τη νεότερη ποιητική φιλολογία σε μια κατανυκτική ενότητα λόγου και μουσικής που περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού, αλλά και μουσικές δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Άγγλου συνθέτη John Tavener. Συναρπαστικές εναρμονίσεις βυζαντινών μελών για ορχήστρα δωματίου και έξοχες ερμηνείες από τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη συνθέτουν ένα ηχογράφημα άκρως γοητευτικό. Μαζί με τους δημοφιλείς ερμηνευτές συμμετέχουν και χορωδοί μοναχοί της Μονής Κουτλουμουσίου, η περιώνυμη Χορωδία του St John’s College Cambridge, καθώς και η Χορωδία του Πανεπιστημίου Μόσχας
Τα μουσικά μέρη εναλλάσσονται με τις απαγγελίες κειμένων που απλώνονται από τον Αισχύλο ως τον Καβάφη, τον Σικελιανό, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Γκάτσο. Διαβάζουν οι διάσημοι Ιρλανδοί ηθοποιοί Susan FitzGerald και Stephen Brennan.

(c) CD | Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: