Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Μάνος Λοΐζος: Μνήμες (1989)

Αν εξαιρέσουμε κάποια πρώιμα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου που κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του '60 από τη Lyra, όλη η υπόλοιπη επίσημη δισκογραφία του ανήκει στη δισκογραφική εταιρεία Minos, η οποία άλλωστε άνοιξε το δρόμο της μεγάλης του καταξίωσης με την έκδοση του δίσκου Ο σταθμός (1968) που ήταν και ο πρώτος προσωπικός του.
Ωστόσο αξίζει να πούμε ότι με τη δισκογραφία του συνθέτη εμπλέκεται και μια τρίτη εταιρεία, η FM Reords, με την ετικέτα της οποίας εκδόθηκαν κάποια άλμπουμ με συνθέσεις του Μάνου Λοΐζου, όχι όμως πρωτότυπες, αλλά σε δεύτερη εκτέλεση μαζί με αρκετό ανέκδοτο υλικό. Ο νεότερος από αυτούς με τίτλο Έλληνες συνθέτες (2005) φιλοξενεί 29 τραγούδια του συνθέτη, κυρίως κινηματογραφικής προέλευσης, αρκετά από αυτά ανέκδοτα, τα περισσότερα σε δεύτερη εκτέλεση κυρίως από τον Γιάννη Καλατζή που ήταν αυτός που είχε κάνει και την αυθεντική τους πρώτη εκτέλεση. 
Νωρίτερα, το 1989 είχε εκδοθεί το άλμπουμ Μνήμες: 25 τραγούδια χωρίς λόγια με οργανικές εκδοχές κλασικών τραγουδιών του συνθέτη. Συμπαθητικές διασκευές που ακούγονται ευχάριστα χάρις κυρίως στη δύναμη των εμπνευσμένων τους μελωδιών. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο ακορντεονίστας Βάκης Γιαννούλης. Ανθολογήθηκαν μόλις τρία τραγούδια από την πρώιμη φάση του συνθέτη ("Ο δρόμος", Το ακορντεόν", "Το παλιό ρολόι"), ενώ όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τη δεκαετία του '70. Την ορχήστρα αποτέλεσαν οι μουσικοί: Δημήτρης Χιονάς (μπουζούκι), Γιάννης Ζαραλής (βιολί), Χ. Στρατηγός (πιάνο), Φίλιππος Τσεμπερούλης (σαξόφωνο), Στέλιος Καρύδας (κιθάρα), Μάκης Γιαπράκας (μπάσο), Μένσης (βιολοντσέλο), Στέλιος Ζαχαρίου (κρουστά) και Βάκης Γιαννούλης (ακορντεόν). Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο διάστημα από τον Νοέμβρη του 1988 ως τον Φλεβάρη του 1989.


(c) LP | 1989 | FM Records | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: