Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Ρίτσος: Πρωινό άστρο (2011)

Τριανταέξι χρόνια μετά την ιστορική συνάντηση του Χρήστου Λεοντή με τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο που αποτυπώθηκε στο εμβληματικό άλμπουμ Καπνισμένο τσουκάλι (1975) ήρθε η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά του συνθέτη πάνω στο έργο του ποιητή με τον μικρό κύκλο τραγουδιών Πρωινό Άστρο που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις του περιοδικού Μετρονόμος. Ο κύκλος αποτελείται από έξι μελωδικές, βαθύτατα λυρικές στιγμές που ερμηνεύει ο ευαίσθητος νέος τραγουδιστής Παντελής Θεοχαρίδης, ενώ η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή απαγγέλλει αποσπάσματα του έργου, το οποίο συνέθεσε ο ποιητής το 1955 και το αφιέρωσε στην κόρη του Έρη.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο συνθέτης: «Το ‘’Πρωινό άστρο’’ του Ρίτσου, είναι ίσως από τα τρυφερότερα πράγματα που έχω διαβάσει. Είναι γραμμένο για την κόρη του, για ένα μωρό, κι από κει μέσα περνάει μια ολόκληρη ιδεολογία ο Ρίτσος, για έναν άνθρωπο που αντικρίζει πρώτη φορά τον κόσμο, έναν κόσμο όπως εκείνος τον είχε αντιληφθεί τότε, και έναν κόσμο που οραματιζότανε ο ίδιος. Άλλα ζούσε, άλλα οραματιζότανε. Μέσα από την ματιά ενός πατέρα που τον έχει συνεπάρει η γέννηση του δικού του παιδιού και κάθε παιδιού. Γιατί το ποίημα ξεφεύγει από τη σχέση του πατέρα προς το νεογέννητό του και προχωρεί τα πράγματα πολύ πιο πέρα (...) Αφιερώνω αυτά τα τραγούδια σε όλα τα παιδιά και σε όλους εκείνους που δείχνουν την ίδια τρυφερότητα σ’ αυτά, όπως και ο Ρίτσος, με την ευχή, όλοι μαζί ν’ αλλάξουμε τον κόσμο». 
Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι αυτή είναι η τρίτη μελοποίηση του όμορφου ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου, αφού είχαν προηγηθεί άλλες δύο εξίσου ενδιαφέρουσες, μία από τον Σαράντη Κασσάρα που κυκλοφόρησε επίσης το 2011 με τίτλο Carmina Graeca κι άλλη μία από τον Σάκη Τσιλίκη που είχε εκδοθεί το 2009.

(c) CD | Μετρονόμος | 2011 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: