Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Μάνος Λοΐζος στον ελληνικό κινηματογράφο (2007)

Ο Μάνος Λοΐζος για λόγους βιοπορισμού είχε και μια μικρή εμπλοκή στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο κατά την περίοδο 1965-1972, όχι τόσο ως συνθέτης soundtrack, αλλά κυρίως ως τραγουδοποιός, με αρκετά από τα πιο γνωστά του τραγούδια να ακούγονται πρώτα σε κάποιες ταινίες, πριν ενσωματωθούν σε προσωπικούς του δίσκους ή εκδοθούν στις 45 στροφές, αν και δεν είναι λίγα αυτά που έμειναν επί χρόνια ανέκδοτα. Το μόνο ολοκληρωμένο soundtrack που έγραψε και μάλιστα εκδόθηκε αμέσως και σε δίσκο ήταν η μουσική του για την ταινία του Αλέξη Δαμιανού "Ευδοκία" (1971), όπου ακούγονταν για πρώτη φορά το εμβληματικό "Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας", το οποίο την επόμενη χρονιά στη τελική του μορφή ενσωματώθηκε στο δίσκο Νάχαμε, τι νάχαμε.
Οι ταινίες λοιπόν που φιλοξενούν τραγούδια του Μάνου Λοΐζου είναι οι εξής: Μπετόβεν και μπουζούκι (1965) του Ορέστη Λάσκου, Τρούμπα '67 (1967) του Γρηγόρη Γρηγορίου, Φανερός πράκτωρ 000 (1968) του Θανάση Βέγγου, Το λεβεντόπαιδο (1969) του Ντίνου Δημόπουλου, Η νεράιδα και το παλικάρι (1969) του Ντίνου Δημόπουλου, Πρόκληση (1970) του Όμηρου Ευστρατιάδη, Ευδοκία (1971) του Αλέξη Δαμιανού, Η ιδιωτική ζωή μου (1971) του Όμηρου Ευστρατιάδη, Διακοπές στην Κύπρο μας (1971) του Ορέστη Λάσκου, Η Αλίκη δικτάτωρ (1972) του Τάκη Βουγιουκλάκη. Σε δυο από αυτές τις ταινίες, δηλαδή στη Νεράιδα και το παλικάρι και Η Αλίκη δικτάτωρ ο Λοΐζος συνεισέφρε μόνο τα τραγούδια του, ενώ το υπόλοιπο soundtrack έγραψαν οι συνθέτες Νίκος Μαμγκάκης και Γιώργος Χατζηνάσιος αντίστοιχα. Αξίζει να προσθέσουμε ότι στη διάσημη ταινία Ο εξορκιστής (1973) ακούγεται από ραδιόφωνο το τραγούδι του Λοϊζου "Παραμυθάκι μου"!
Το 2007 από τη σειρά των remaster επανεκδόσεων του έργου του συνθέτη με επιμέλεια της κόρης του Μυρσίνης εκδόθηκε το άλμπουμ Ο Μάνος Λοΐζος στην ελληνικό κινηματογράφο, όπου συγκεντρώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τα κινηματογραφικά τραγούδια του συνθέτη, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και μερικά από τα καλύτερά του, όπως: "Καράβια αλήτες", "Ένας πλάι στον άλλο", "Αυτό τ' αγόρι", "Το λεβεντόπαιδο", "Τζαμάικα", "Νανούρσιμα", "Μάνα δε φυτέψαμε", "Κόκκινο γλυκό μου στόμα", "Αχ, χελιδόνι μου" , "Πόσο σ' αγαπώ", "Κουτσή κιθάρα". Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Πουλόπουλος, Αλέκα Μαβίλη, Ελένη Ροδά, Γιάννης Καλατζής, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Γράψας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μαρίζα Κωχ, Άννα Φόνσου, Λίτσα Σακελλαρίου, Αλέκα Αλιμπέρτη και Δώρα Σιτζάνη.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως πώς ξέφυγε από την παραγωγή ένα χοντοκομμένο λάθος στο οπισθόφυλλο. Προσέξτε λοιπόν ότι από τους τίτλους των τραγουδιών παραλείπονται δύο, δηλαδή τα υπ' αριθμόν 5 ("Λαϊκός χορός σε 9/8") και 9 ("Όταν κλαίει ένας άντρας")!


(c) CD | Minos-EMI | 2007 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

O Μάνος Λοΐζος είχε αρκετή δημιουργική συμμετοχή με τις μουσικές του σε κάποιες, "παρεξηγημένες" ας πούμε,ταινίες του Όμηρου Ευστρατιάδη (έχει παρουσιαστεί στο δισκοβόλο). Μερικές από τις ηχογραφήσεις αυτες καθώς και κάποια άλλα ηχογραφηματα όπως αυτά από την ταινία "Μπετόβεν και μπουζούκια" περιλαμβάνονται σε μια συλλογή της FM
https://open.spotify.com/album/4nFJl8mJWCY3ONQIf9s1Ub?si=hWGXTZmITnSj5kmFzyQ3xw
Μέσα στα τραγούδια αυτα κι ένα σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου
Παρατήρηση: Η Ευτυχία έγραψε από ένα μόνο τραγούδι με τους Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Σπανό και Ζαμπέτα

Αν προσέξετε δε ακυκλοφόρητες γέφυρες με όμορφες μουσικές, σε του Λοΐζου ακούγονται και σε κάποιες ακόμα ταινίες του Ευστρατιάδη στα επόμενα χρόνια