Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Χρήστος Λεοντής: Έρωτας Αρχάγγελος (2007)

Οι Πυγολαμπίδες του Χρήστου Λεοντή κυκλοφόρησαν το 1984, δεκατρία ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία του δισκογραφική δουλειά το 1981 (Συναυλίες '81). Και θα χρειαστούν άλλα δεκατρία χρόνια, για να ξαναδούμε καινούργια τραγούδια του, όταν το 2007 πια θα εκδοθεί ο κύκλος τραγουδιών Έρωτας Αρχάγγελος, μόλις δέκατος συνολικά από το ξεκίνημά του με την Καταχνιά το 1964. Με το δίσκο μάλιστα αυτό ο συνθέτης εγκαινιάζει τη μόνιμη έκτοτε συνεργασία του με τις εκδόσεις του μουσικού περιοδικού Μετρονόμος.
Πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα κύκλο δεκαπέντε πρωτότυπων τραγουδιών βασισμένων σε στίχους του έκτοτε σταθερού συνεργάτη του συνθέτη Δημήτρη Λέντζου με ερμηνευτές τους καταξιωμένους ήδη Δημήτρη Μητροπάνο και Νίκο Δημητράτο, αλλά και τους νεότερους Παντελή Θαλασσινό, Δώρο Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου και Ιωάννα Φόρτη
Ο συνθέτης περιγράφει ως εξής τη δουλειά του αυτή: «... Διάλεξα αυτό εδώ το βήμα να σας τραγουδήσω σαν μια προσωπική εκμυστήρευση σε όποιον έχει το ενδιαφέρον και την έγνοια γι' αυτό που λέμε ελληνικό τραγούδι, εκείνο που τον εκφράζει αληθινά και τον συντροφεύει σε όλες τις στιγμές που έχει την ανάγκη μιας τέτοιας συντροφιάς και παρουσίας. Διάλεξα έναν καίριο ποιητικό λόγο του Δημήτρη Λέντζου που είναι κατανοητός, λαϊκός, με αίσθηση που αρμόζει σ' ένα λαό που από τα σπλάχνα του αναβλύζει η ποίηση σαν το τρεχούμενο νερό, καθάρια, αμόλυντη, κρυστάλλινη, ζωοδότρα. (...) Πρόκειται για λαϊκά τραγούδια που διαφέρουν από τα υπόλοιπα, επειδή εκτρέπονται λίγο από την τρέχουσα νοοτροπία και κατά πολύ από τη νοοτροπία της τηλεόρασης. Δηλαδή υπάρχουν ζεϊμπέκικα, χασάπικα αλλά και τραγούδια μπαλάντες. Άλλα είναι αφηγηματικά, άλλα άκρως ερωτικά ή ρομαντικά που σου δημιουργούν μια συγκίνηση και μια τρυφερότητα. Μεγάλη ποικιλία ρυθμών και καταστάσεων...».
Στην εκτέλεση των τραγουδιών έλαβαν μέρος οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά), Παναγιώτης Μάργαρης (κλασική κιθάρα), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (ακουστική κιθάρα), Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο), Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Χρήστος Πανόπουλος και Κώστας Παριορίτσας (κρουστά), Τεό Λαζάρου (κοντραμπάσο) και Στέλιος Πετράκης (ούτι, λύρα). Ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο Χρήστος Λεοντής, ενώ το εικαστικό μέρος επιμελήθηκε ο ζωγράφος Στέφανος Ρόκος.

(c) CD | Μετρονόμος | 2007 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: