Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Χρήστος Λεοντής: Φυλάττειν Θερμοπύλας (2017)

Ο ποιητής, στιχουργός και θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Νεγρεπόντης (1930-1991) έγραψε το ποίημα «Φυλάττειν Θερμοπύλας» το 1971 ευρισκόμενος στη Λέρο ως πολιτικός εξόριστος του χουντικού καθεστώτος σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό του με μιαν αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν της Αθήνας στα χρόνια της αρχαιότητας, τότε που αναδείχθηκε το φως και το «κάλλος το τραγικό», τα οποία φώτισαν τον κόσμο και γέννησαν την ιδέα της ελευθερίας, για να προχωρήσει στη συνέχεια στις κατοπινές γενιές εκλεκτών Ελλήνων, όπως ο Σολωμός ή ο Σικελιανός που προσομοιάζονται με μαχητές ταγμένους «να φυλάττουν Θερμοπύλας».
Ο Χρήστος Λεοντής καταπιάστηκε με το ποίημα αυτό την ίδια εποχή ζώντας κι εκείνος ανάλογες συνθήκες ανελευθερίας. Πολλά χρόνια αργότερα έδωσε στη σύνθεσή του μορφή ορατορίου προορισμένου για συμφωνική ορχήστρα, βαρύτονο, μεσόφωνο, αναγνώστη, μικτή και παιδική χορωδία. Στην τελική αυτή μορφή του το έργο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 11 Οκτωβρίου 2015 σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και αφιερώθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη. 
Η ζωντανή ηχογράφηση αυτής της συναυλίας εκδόθηκε το 2017 σε διπλό ψηφιακό άλμπουμ από τον Μετρονόμο. Ερμήνευσαν η μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ στο ρόλο του αφηγητή ήταν ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Έλαβαν επίσης μέρος η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία Νατάσας Αγγελοπούλου), η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρου Μπερή) και η Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης» (διδασκαλία Νίκου Μαλλιαρά). Την ορχήστρα διηύθυνε ο Μιχάλης Οικονόμου.

(c) 2CD | Μετρονόμος | 2017 | Πηγή: Δημ.Δημ./d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: