Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Νίκος Κυπουργός: Dionysios Solomos, Hymn to Liberty (1999)

Ο δεύτερος δίσκος από τη σειρά μουσικών παραγωγών της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους ήταν και πάλι αφιερωμένος στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό (1798-1857) σε μια παραγωγή αγγλόφωνη με τη συμμετοχή μάλιστα Άγγλων ηθοποιών, όπως η διάσημη Julie Christie και ο Paul Beech, καθώς και δημοσιογράφος του BBC και μεταφραστής James Heywood.
Ο δίσκος επιγράφεται Hymn to Liberty, καθώς περιλαμβάνει ένα εκτενές απόσπασμα από τον "Ύμνο εις την Ελευθερία", η αρχή του οποίου άλλωστε έχει αποσπαστεί ως ο Εθνικός μας Ύμνος με την ιστορική μελοποίηση του Νικολάου Μάντζαρου. Ο δίσκος ωστόσο περιλαμβάνει και αποσπάσματα από το υπόλοιπο έργο του ποιητή και συγκεκριμένα, από τα έργα: "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", "Η Γυναίκα της Ζάκυθος", "Ο Πόρφυρας", "Εις Μοναχήν", "Η Ημέρα της Λαμπρής", όλα σε αγγλική μετάφραση (τα περισσότερα από τον James Heywood). Τη μουσική ορχηστρική συνοδεία συνέθεσε ο Νίκος Κυπουργός, ενώ στο φινάλε ακούμε τον αναστάσιμο ύμνο "Χριστός Ανέστη" από χορωδία μοναχών της Μονής Κουτλουμουσίου σε ζωντανή επιτόπια ηχογράφηση.
Η έκδοση είναι εξαιρετικά επιμελημένη με πλούσιο πληροφοριακό υλικό στο ένθετο, ενώ συνοδεύεται και από ψηφιοποιημένο εικαστικό υλικό με υπέροχους ζωγραφικούς πίνακες από την εποχή του ποιητή, αλλά και την ελληνική επανάσταση. 

(c) CD | Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: