Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Νίκος Κυπουργός: Χριστός Κύριος, Mέρος Α΄ (1999)

Μετά το διπλό αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή η αξιόλογη δισκογραφική παραγωγή της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους προχώρησε στην έκδοση ενός νέου διπλού αφιερώματος, αυτή τη φορά στον Χριστό με τίτλο Χριστός Κύριος που εκδόθηκε σε δύο διαδοχικές φάσεις κατά τη διετία 1999-2000. Και στις δυο αυτές εκδόσεις τη μουσική σύνθεση και επιμέλεια είχε ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός.
Το πρώτο μέρος λοιπόν αυτού του αφιερώματος που εκδόθηκε το 1999 ήταν επικεντρωμένο στη μορφή του Θεανθρώπου μέσα από διαχρονικά κείμενα που απλώνονται από τον Αισχύλο ("Προμηθέας Δεσμώτης"), την Παλιά Διαθήκη (προφητείες του Ησαΐα) και τα Ευαγγέλια, περνούν από τους επιφανείς βυζαντινούς υμνογράφους (Ιωάννης Χρυσόστομος, Ρωμανός ο Μελωδός, Γρηγόριος Θεολόγος, Κλήμης Ρώμης, Συμεών Νέος Θεολόγος) και φτάνουν ως τους νεότερους ποιητές μας (Διονύσιος Σολωμός, Άγγελος Σικελιανός, Νίκος Καρούζος). 
Τα κείμενα αποδίδουν οι ηθοποιοί: Άννα Συνοδινού, Τέλης Ζώτος, Δημήτρης Λιγνάδης, Δημήτρης Καρέλης, Πασχάλης Τσαρούχας και άλλοι, ενώ τιμητικά συμμετέχει και η ήδη αιωνόβια Άννα Σικελιανού (1900-2006), δεύτερη σύζυγος του ποιητή, απαγγέλλοντας συγκινητικά το ποίημα "Άγραφον". Η καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφεται και πάλι από την Άννα Συνοδινού. 
Ως προς το μουσικό μέρος, βυζαντινά μέλη ψάλλουν Κουτλουμουσιανοί μοναχοί και τραγουδούν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Λουκία Ιγνατίου. Σημαντική είναι και η μουσική συνεισφορά του Νίκου Κυπουργού που δεν περιορίζεται σε απλό ρόλο υπόκρουσης, αλλά μας δίνει πολύ αξιόλογες οργανικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τα βυζαντινά μέλη και ερμηνευμένες από ορχήστρα δωματίου.

(c) CD | Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου | 1999 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: