Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Νίκος Κοτροκόης: Διονύσιος Σολωμός-Αφιέρωμα (1998)

Με το πρόσφατο αφιέρωμα στην όψιμη δισκογραφία του Χρήστου Λεοντή είχαμε την ευκαιρία να σταθούμε σε έναν πολύ ενδιαφέροντα δίσκο με τίτλο Μήτηρ Θεού που αποτελεί μέρος μιας θαυμάσιας σειράς ψηφιακών δίσκων που εκδόθηκαν κατά το διάστημα 1998-2004 υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους και ήταν αφιερωμένοι στην ελληνική ποίηση και μουσική στη διαχρονική τους διάσταση. 
Στο πλαίσιο λοιπόν της σειράς Έργα Ελλήνων Κλασικών εκδόθηκαν οι δίσκοι: Διονύσιος Σολωμός: Αφιέρωμα, 1998 (Νίκου Κοτροκόη), Dionysios Solomos: Hymn to Liberty, 1999 (Νίκου Κυπουργού), Χριστός Κύριος, μέρη Ι & ΙΙ, 1999-2000 (Νίκου Κυπουργού), Μήτηρ Θεού, 2001 (Χρήστου Λεοντή), The Gates of Eden, 2004 (Νίκου Κυπουργού). Την καλλιτεχνική επιμέλεια της σπουδαίας αυτής παραγωγής είχε η μεγάλη ηθοποιός Άννα Συνοδινού (1927-2016). 
Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος της σειράς εκδόθηκε το 1998 με τίτλο: Διονύσιος Σολωμός: Αφιέρωμα. Προφανώς το υλικό του δίσκου προέρχεται από το έργο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού (1798-1857). Έχουν ανθολογηθεί αποσπάσματα από τα ποιητικά έργα: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Η γυναίκα της Ζάκυθος, Ύμνος εις την Ελευθερία, Ο Λάμπρος. Τα μελοποιημένα μέρη ανήκουν στον συνθέτη Νίκο Κοτροκόη, δημιουργό και διευθυντή του χορωδιακού συνόλου Πολυφωνία, και αποδίδονται από πέντε φωνές (δύο τενόροι, βαρύτονος, βαθύτονος και κοντράλτο) και πιάνο, ενώ συνοδεύει με το βιολί του ο Γιώργος Δεμερτζής. Την ανάγνωση των κειμένων έκαναν οι ηθοποιοί Άννα Συνοδινού, Κώστας Καστανάς και Θεόδωρος Σκούρτας. Το απόσπασμα από τον "Ύμνο εις την Ελευθερία" βασίζεται στην ιστορική μελοποίηση του Νικολάου Μάντζαρου. Στο κλείσιμο του δίσκου ακούγεται ο βυζαντινός ύμνος Χριστός Ανέστη από χορωδία Κουτλουμουσιανών μοναχών.

(c) CD | Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: