Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μάριος Τόκας: Fontana amorosa (2006)

Αποχαιρετούμε τον Σεπτέμβρη με ένα λυρικό δίσκο του Μάριου Τόκα που κυκλοφόρησε το 2006, λίγο πριν κι ο ίδιος μας αποχαιρετήσει τόσο βιαστικά για το στερνό του ταξίδι. Τίτλος του δίσκου είναι Fontana amorosa που στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί Πηγή ή βρύση του έρωτα. Ο τίτλος είναι παρμένος από την ομώνυμη πηγή που βρίσκεται στο Ακρωτήρι, κοντά στην Πάφο, η οποία συνδέεται με θρύλους και ιστορίες για ερωτευμένους. Άλλωστε εκεί κοντά, μέσα από τα νερά της Πάφου, λέει ο μύθος ότι γεννήθηκε και η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα.
Πρόκειται για ένα όμορφο ορχηστρικό άλμπουμ του συνθέτη πλημμυρισμένο με μελωδικά χρώματα πρωτότυπα ή παρμένα από αγαπημένα του τραγούδια. Μια λυρική ατμόσφαιρα γεμάτη ερωτικές ανάσες που σεργιανούν σ' ολόκληρο το κυπριακό τοπίο, από την Πάφο ως την Αμμόχωστο και τη Λεμεσό, αναδύεται από τις μελωδίες του συνθέτη, ενώ η ανθρώπινη φωνή, αυτή της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου που ερμηνεύει το μοναδικό τραγούδι του δίσκου με τίτλο "Αηδόνι" σε στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση, ενώνεται παθητικά με την ερωτική ατμόσφαιρα κι ύστερα γίνεται άναρθρος βοκαλισμός και σβήνει νωχελικά σ' ένα σύντομο ταξίδι της φαντασίας.
Ο Γιώργος Παγιάτης ενορχήστρωσε το υλικό παίζοντας ο ίδιος πιάνο και ακορντεόν, ενώ άξιοι συνοδοιπόροι του στάθηκαν οι μουσικοί της ορχήστρας, όπως ο Νίκος Σακκάς (κιθάρες), ο Γιάννης Στεργίου (κλασική κιθάρα), ο Χρήστος Αλεξόπουλος (τύμπανα), ο Μανώλης Λούτας και ο Τάσος Ζώης (μπάσο και κοντραμπάσο), ο Αλέξανδρος Μανάτος (κλαρίνο), ο Δημήτρης Βλάχος (μπουζούκι, τζουρά) και ο Σπύρος Παγιάτης (πλήκτρα). Το εικαστικό μέρος της έκδοσης επιμελήθηκε ο Κύπριος ζωγράφος Φοίβος Μυριάνθους.

(c) CD | Eros Music | 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: