Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Χειμερινοί Κολυμβητές: Ομώνυμο & Συναυλίες (1981)

Θέλω ν' ανοίξουμε σήμερα, με τον ερχομό του Οκτώβρη, ένα αφιέρωμα στο μουσικό σχήμα Χειμερινοί Κολυμβητές που αποτελεί το μακροβιότερο μουσικό σύνολο της ελληνικής μουσικής με διάρκεια ζωής που κοντοζυγώνει πια τις πέντε δεκαετίες και συνεχίζει να είναι ενεργό και να δίνει το παρών του κατά καιρούς με τραγούδια για τον έρωτα, την παρέα, τη μοναξιά, τις ομορφιές των παιδικών αναμνήσεων και άλλες στιγμές της καθημερινότητας.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής (γενν. 1947), πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής, υπήρξε ο ιδρυτής και παραμένει η ψυχή του συγκροτήματος, αφού είναι ο βασικός συνθέτης και στιχουργός των τραγουδιών τους, ενώ η βαριά και δύσκολη στο πρώτο άκουσμα φωνή του αποτελεί το σήμα κατατεθέν του εντελώς ξεχωριστού ήχου τους. Δίπλα του ο παλιός του φίλος και μπουζουξής Ισίδωρος Παπαδάμου, καθώς και οι μουσικοί: Κώστας Σιδέρης (κιθάρα), Δημήτρης Πολυζωίδης (βιολί), Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, μαντολίνο) και Γιώργος Τσακματζόγλου (κιθάρα). Σ' αυτήν την αρχική σύνθεση του συγκροτήματος προσθαφαιρέθηκαν κατά καιρούς αρκετοί ακόμη μουσικοί, όπως ο Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν) και ο Φλώρος Φλωρίδης (σαξόφωνο, κλαρίνο). Πολλοί από αυτούς αναπτύσσουν και παράλληλη προσωπική πορεία στην ελληνική μουσική με πολύ αξιόλογο έργο. Ο Μπακιρτζής μας συστήνει την παρέα του ως εξής: "...Θεωρώ ως έναρξη ένα πάρτι της αδελφής  του Ισίδωρου Παπαδάμου, συνιδρυτή του σχήματος, το 1965, που μου χάρισε και ένα μπουζούκι. Μας συνέδεσε η αγάπη για το μπουζούκι και τα ρεμπέτικα. Ακολουθεί η γνωριμία με Κώστα Σιδέρη λίγο μετά. Παρέα, παλιατζίδικα, δίσκοι 78 στροφών, πρόχειρες ηχογραφήσεις, μπουζουκτσίδικα για να ακούσουμε τους Μάρκο, Στράτο, Παπαιωάννου, Τσιτσάνη, Μπιθικώτση, Κυριαζή, Τσίτρα, Μπέλλου, Τσαουσάκη, Mαυράκη, Παπαγεωργίου (κλαρίνο) κ.ά...”.
Τα πρώτα τραγούδια που σκάρωσε ο Αργύρης Μπακιρτζής στα τέλη της δεκαετίας του '70 ηχογραφήθηκαν στο στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου από το καλοκαίρι του 1980 ως το φθινόπωρο του '81 κι εκδόθηκαν σε βινύλιο ανεξάρτητης παραγωγής, αφού οι επίσημες δισκογραφικές εταιρείες δεν έδειξαν προθυμία να τα φιλοξενήσουν. Η άμεση επιτυχία ωστόσο που γνώρισαν αυτά τα τραγούδια έφεραν τελικά το συγκρότημα στη στέγη της Lyra, όπου και θα κυκλοφορήσουν οι επόμενες δουλειές τους. Το πρώτο αυτό υλικό ήταν ένα είδος λαϊκών τραγουδιών με έντονα σοφιστική διάθεση τόσο στους στίχους, όσο και στην ενορχήστρωση, όπου συνυπήρχαν χωρίς προκαταλήψεις εντελώς ασύμβατα μεταξύ τους όργανα που δημιουργούσαν πάντως μια πολύ οικεία ατμόσφαιρα. Κάποια από αυτά ακούστηκαν πολύ, κυρίως τα: Ρωμυλία, Αρζεντίνα, Στον Παγασητικό, Ψείρες, Στον Επτάλοφο, Το πολλαπλό σου είδωλο. Ο Νίκος Παπάζογλου συμμετέχει ερμηνεύοντας τις "Ψείρες".
Επισημαίνω ότι στην ψηφιακή επανέκδοση (1991) του πρώτου αυτού άλμπουμ των Χειμερινών Κολυμβητών προστέθηκε πλούσιο ακυκλοφόρητο υλικό από συναυλίες του συγκροτήματος που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου το καλοκαίρι του 1986 και στο Θέατρο Περοκέ τον Φλεβάρη του 1988.


(c) CD | Aνεξάρτητη παραγωγή | 1981 |  Lyra | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: