Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Μίμης Πλέσσας: Το Κουαρτέτο του Πλέσσα + 6 Σολίστες (1985)

Μετά την καλή υποδοχή του δίσκου Το Κουαρτέτο του Μίμη Πλέσσα που κυκλοφόρησε το 1981 αναβιώνοντας τις λαμπρές ημέρες του ιστορικού αυτού τζαζ σχήματος, με το οποίο ο Μίμης Πλέσσας έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στο χώρο της μουσικής, ήρθε η φυσική του συνέχεια τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν το 1985 κυκλοφόρησε από τη Minos το άλμπουμ Το Κουαρτέτο του Μίμη Πλέσσα + 6 Σολίστες.
Πρόκειται για ένα άλμπουμ που κινείται φυσικά στην ίδια λογική με το προηγούμενο, αν και εδώ παρατηρείται μια μικρή απόκλιση από το καθαρόαιμο τζαζ ύφος, κυρίως με τα δυο θέματα του Μάνου Χατζιδάκι ("Ήταν καμάρι της αυγής", "Θάλασσα πλατιά"). Ο Πλέσσας και πάλι αξιοποίησε θέματα γνωστών τραγουδιών από το χώρο της "ελαφράς" μουσικής εξασφαλίζοντας μάλιστα και τη συμμετοχή των ίδιων των δημιουργών τους σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο εναρκτήριο "Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει" του Γιώργου Μουζάκη με τον ίδιο σολίστ στην τρομπέτα, αλλά και το "Χαρά μου" του Τάκη Μωράκη, ο οποίος συμμετέχει με το βιολί του. Οι μελωδίες του ίδιου του Πλέσσα προέρχονται κυρίως από γνωστά τραγούδια του που ακούστηκαν κατά τη δεκαετία του '60 από τις φωνές της Τζένης Βάνου και του Γιάννη Πουλόπουλου, ενώ περιλαμβάνονται και δυο νεότερες συνθέσεις του γιου του συνθέτη Αντώνη Πλέσσα.
Ο τίτλος του δίσκου δικαιολογείται από την παρουσία πολλών σολίστ πέρα από τα βασικά μέλη του Κουαρτέτου. Εκτός από τους Γιώργο Μουζάκη και Τάκη Μωράκη που προαναφέραμε, συμμετέχουν ο πιανίστας Μανώλης Μικέλης, οι σαξοφωνίστες Φίλιππος Τσεμπερούλης και Στέλιος Βήχος, ο μπασίστας Γιάννης Σαρόγλου, το σταθερό μέλος του σχήματος Τίτος Καλλίρης στην ηλεκτρική κιθάρα και φυσικά ο Μίμης Πλέσσας στο πιάνο με τη γενική ευθύνη της ενορχήστρωσης και διεύθυνσης του οργανικού συνόλου. Στο εξώφυλλο της έκδοσης φιγουράρει ένα αριθμητικό λογοπαίγνιο (4+6) με μια προφανή δισημία που παραπέμπει στον τίτλο του δίσκου, αλλά και στο μακρινό 1946, έτος ίδρυσης του ιστορικού Κουαρτέτου.


(c) CD | Minos | 1985 | Remaster επανέκδοση: 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: