Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Χειμερινοί Κολυμβητές: Το πέρασμά σου (2007)

Ο δίσκος Το πέρασμά σου των Χειμερινών Κολυμβητών, παρά το λαϊκό χρώμα των περισσότερων τραγουδιών, μπορεί ασφαλώς να χαρακτηριστεί ο πιο έντεχνος και "λόγιος" κύκλος τραγουδιών που μας έδωσε μέχρι τώρα το αξιόλογο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης στην πολύχρονη παρουσία του μέσα στο ελληνικό τραγούδι. Είναι ένας δίσκος που περιλαμβάνει υλικό βασισμένο σε μελοποιημένη ποίηση, ανθολογημένο από ένα ευρύτατο φάσμα της ποιητικής δημιουργίας, ελληνικής και ξένης, ξεκινώντας από το "Άσμα Ασμάτων" του Σολομώντα και καταλήγοντας στον 20ο αιώνα. 
Πιο συγκεκριμένα: Το ομότιτλο τραγούδι βασίζεται στο γνωστό ποίημα του Κώστα Βάρναλη, που στο παρελθόν είχε ήδη γνωρίσει αρκετές μελοποιήσεις (Ντίνος Μανωλόπουλος, Γιάννης Σπανός, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, Γιώργος Γεωργιάδης, Σωτήρης Ρεμπάπης). Έχουμε επίσης ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη ("Ερωτικός λόγος"), του Οδυσσέα Ελύτη ("Η τρελή ροδιά"), του Ντίνου Χριστιανόπουλου ("Το φιλί"), του Νίκου Καββαδία ("Παραλληλισμοί"), του Γιάννη Βαρβέρη ("Σαν εξομολόγηση"), αλλά και των Τούρκων ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Ασίζ Νεζίν και άλλων. Ξεχωρίζει η μεγάλη μεσαία ενότητα του δίσκου που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ποίηση του Σέξπιρ από τη δόκιμη ελληνική απόδοση του Βασίλη Ρώτα.
Με εξαίρεση ένα τραγούδι ("Σαν εξομολόγηση") που έγραψε ο Χάρης Παπαδόπουλος, η μουσική όλων των τραγουδιών ανήκει στον Αργύρη Μπακιρτζή που είναι και ο βασικός ερμηνευτής τους. Μαζί του και άλλα μέλη του συγκροτήματος, κυρίως ο Κώστας Σιδέρης, ενώ συμμετέχει και η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε τρία τραγούδια. Συμμετέχουν επίσης η Μικτή Χορωδία του Δήμου Γλυκών Νερών και η Χορωδία Φίλων. Η πολύ προσεγμένη ενορχήστρωση και η ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο μια πολύ αξιόλογη δουλειά.

(c) CD | Lyra | 2007 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: