Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ισίδωρος Παπαδάμου: Δεν σ' έχει αρνηθεί (1994)

Με το αφιέρωμά μας στη δισκογραφία των Χειμερινών Κολυμβητών είχαμε την ευκαιρία να μνημονεύσουμε πολλές φορές το όνομα του ανθρώπου που βρισκόταν σταθερά δίπλα στον Αργύρη Μπακιρτζή, με τον οποίο συνδιαμόρφωνε τον ήχο και τη γενικότερη δραστηριότητα του συγκροτήματος. 
Ο λόγος βέβαια για τον Ισίδωρο Παπαδάμου, γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε άλλωστε το 1950 και πήρε το πτυχίο της φιλοσοφικής σχολής, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει να παίζει μπουζούκι και να σκαρώνουν μαζί με τον Μπακιρτζή τα πρώτα τους τραγούδια που θα τελικά θα οδηγήσουν στους Χειμερινούς Κολυμβητές με τη γνωστή στη συνέχεια εξέλιξη. Η σχέση του με το μπουζούκι και το λαϊκό ήχο δεν ήταν ποτέ μια τυπική επαγγελματική ενασχόληση, αλλά είχε χαρακτηριστικά ασκητικής προσήλωσης δικαιώνοντας απολύτως την έννοια του γνήσιου ερασιτέχνη. Άλλωστε ο ίδιος κάποια στιγμή, παράλληλα με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, και μαζί με τα δυο παιδιά του δημιούργησαν εργαστήριο κατασκευής λαϊκών οργάνων και μια ανεξάρτητη ετειρεία παραγωγής με τον απίθανο τίτλο «Σε δισκάδικα δεν μπαίνουν, ούτε κέρδη τα μαραίνουν Records» μοιράζοντας δωρεάν τις παραγωγές τους!
Πριν από αυτή τη φάση της ιδιωτικής του δραστηριότητας πάντως ο Ισίδωρος Παπαδάμου, στο περιθώριο της έντονης δραστηριότητας των Χειμερινών Κολυμβητών, είχε παρουσιάσει τις πρώτες προσωπικές του δουλειές με την ετικέτα της ANOKATO Records, όπου είχε την ευκαιρία να αναδείξει το πιο προσωπικό του ύφος σε επίπεδο σύνθεσης και ερμηνείας. Ο πρώτος από τους δύο αυτούς σημαντικούς δίσκους έχει τίτλο Δε σ' έχει αρνηθεί και κυκλοφόρησε το 1994 με ένδεκα συνθέσεις που πατούν στέρεα πάνω στους λαϊκούς δρόμους και στους ήχους της Ανατολής με έντονο το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο (ταξίμι). Η μουσική του ρέει αβίαστα και νωχελικά με μιαν ακατέργαστη ομορφιά και αυθεντικότητα που παραπέμπουν στις απαρχές του γνήσιου λαίκού τραγουδιού, ενώ ο στίχος του είναι εμπνευσμένος από τη σύγχρονη ζωή δοσμένος ωστόσο με μια ηθελημένη απλοϊκότητα, ώστε να αποφύγει τις παγίδες της έντεχνης επίφασης. 
Ο ίδιος μας δίνει τις δικές του απλές εξηγήσεις για τα τραγούδια του: «...εξισορροπούν οι μουσικές και στοχαστικές τάσεις που με διακατέχουν. Οι τάσεις αυτές μπορούν να αποτυπωθούν μέσα στο τρίπτυχο: "Ζόρικα, αμανέδες και ευγενικά". Εκεί κινούνται τα τραγούδια μου. Ακολουθώ δηλαδή την ελληνική μουσική στα διάφορα στιλ της και τρυγώ ανάλογα με τις συναισθηματικές μου ανάγκες αυτό που κάθε φορά μου ταιριάζει και με εκφράζει».

(c) LP | ANOKATO RECORDS | 1994 | Πηγή: Βασίλης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: