Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Χειμερινοί Κολυμβητές: Η μαστοράντζα του Ερντεμπίλ (2005)

Ο νέος αιώνας βρήκε τους Χειμερινούς Κολυμβητές σε πλήρη ακμή κι έντονη δισκογραφική δραστηριότητα, αφού μέσα σε μια τετραετία (2005-2009) μας χάρισαν τρεις καινούργιους κύκλους τραγουδιών (Η μαστοράντζα του Ερντεμπίλ, Το πέρασμά σου, 23 κόκκινα φώτα) που ωστόσο έμελλε να είναι και οι τελευταίοι τους (μέχρι σήμερα). 
Ο πρώτος από τους τρεις αυτούς κύκλους κυκλοφόρησε το 2005 με τον περίεργο τίτλο Η Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ. Περιλαμβάνει  14 "ιστορικά" (όπως χαρακτηρίζονται) τραγούδια βασισμένα σε στίχους και πρωτόλειες μελωδίες του Ευάγγελου Ζάχου-Παπαζαχαρίου (1938-2024), σημαντικού Μικρασιάτη λαογράφου και μαθητή του Σίμωνα Καρά, ο οποίος επί χρόνια καταπιάστηκε με τον εθνογραφικό κινηματογράφο και το θέατρο με πλούσιο έργο που χαρακτηρίζεται από επίμονες αναφορές στις μικρασιατικές και βαλκανικές ιστορικές μνήμες. 
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές διασκεύασαν κατάλληλα το ακατέργαστο μελωδικό υλικό προσαρμόζοντάς το στη δική τους μουσική μανιέρα και το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον με τραγούδια που αποπνέουν έντονα τα αρώματα της Ανατολής και της βαλκανικής χερσονήσου. Τραγούδια σαν μικρές ποιητικές τοιχογραφίες πλημμυρισμένες από πρόσωπα και εικόνες που αποδεσμεύονται από τον ιστορικό τους χρόνο και αναδύονται ολοζώντανα στο παρόν. Όλοι οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι παρόντες με τον Αργύρη Μπακιρτζή πάντα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο ίδιος ο Παπαζαχαρίου ερμηνεύει το μοιρολόι "Η Μίρκα η σκλάβα" σε πρόχειρη ερασιτεχνική ηχογράφηση. Συμμετέχουν επίσης οι Ροξ ως μικρό αυτοσχέδιο χορωδιακό σύνολο, ενώ κάποια κομμάτια είναι παρμένα από ζωντανές ηχογραφήσεις του συγκροτήματος. Σημειώνω επίσης ότι οι μελωδίες δύο τραγουδιών ("Ο γιος του τυφλού", "Η νεκρανάσταση του Αλή") ανήκουν στον Λάμπρο Τσίγγα.

(c) CD | Lyra | 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: