Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Στέλιος Ζαφειρίου: Λουλούδια απ' την Ελλάδα (1967)

Μετά τον εξαίρετο μπουζουξή Ισίδωρο Παπαδάμου περνάμε σε μια εμβληματική μορφή του συγκεκριμένου οργάνου που έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της στο ελληνικό τραγούδι και μάλιστα στη χρυσή του εποχή. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Στέλιο Ζαφειρίου (1937-2015), ο οποίος υπήρξε μεταξύ άλλων και ο βασικός μπουζουξής του Μίμη Πλέσσα κατά τη γόνιμη περίοδο του συνθέτη στη Lyra σφραγίζοντας με τον υπέροχο ήχο του τα εμβληματικά εκείνα τραγούδια του "Δρόμου" και των άλλων ξεχωριστών στιγμών του αιωνόβιου δημιουργού. 
Ως προπομπό λοιπόν του μεγάλου αφιερώματος στον πρόσφατα θανόντα συνθέτη που θα ξεκινήσουμε αύριο, ανήμερα των εκατοστών γενεθλίων του, θέλω να παρουσιάσω σήμερα έναν ακόμη χαρακτηριστικό δίσκο του Στέλιου Ζαφειρίου από τη δεκαετία του '60, μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται ανάγλυφα η απαράμιλλη τέχνη του. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1967 με τίτλο Λουλούδια απ' την Ελλάδα και υπότιτλο τη λιτή επισήμανση: "Τραγούδια και μπουζούκια", ενώ μια δεύτερη επισήμανση κάτω από τη λίστα των τραγουδιών αναφέρει: Παίζουν τα μπουζούκια του Στέλιου Ζαφειρίου.
Ο δίσκος είναι μοιρασμένος εξ ημισείας σε οργανικά κομμάτια και γνωστά τραγούδια της εποχής, όπως τα κλασικά: Δημήτρη μου Δημήτρη μου, Σήκω χόρεψε συρτάκι, Στ' Αποστόλη το κουτούκι, Μια φορά μονάχα φτάνει, Κι αν περπατώ, Στη Φρεατύδα και στα Σεπόλια. Ο Γιάννης Σπανός έχει τη μερίδα του λέοντος με επτά συνθέσεις, δύο ανήκουν στον Γιώργο Ζαμπέτα κι από μία στους Απόστολο Καλδάρα, Σταύρο Κουγιουμτζή και Στέλιο Ζαφειρίου. Τραγουδούν: Γιάννης Πουλόπουλος, Πετρή Σαλπέα, Ελένη Κλάδη και Γιάννης Ζανιώτης. Επισημαίνω ότι στη θέση της Πετρής Σαλπέα λανθασμένα σε κάποιους δισκογραφικούς καταλόγους αναφέρεται το όνομα της Πόπης Αστεριάδη!


(c) LP | Lyra | 1967 | Πηγή: lila/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: