Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Χειμερινοί Κολυμβητές: Όχι λάθη, πάντα λάθη (1997)

Ο δεύτερος κύκλος τραγουδιών που εξέδωσαν οι Χειμερινοί Κολυμβητές μέσα στη δεκαετία του '90, έξι χρόνια μετά τους Δακοκτόνους (1991), ήταν το διπλό άλμπουμ Όχι λάθη, πάντα λάθη που κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1997 και περιλαμβάνει εξολοκλήρου ζωντανές ηχογραφήσεις με παλιά και καινούργια τραγούδια τους, όπως παρουσιάστηκαν σε συναυλία τους στο Λυκαβηττό τον Σεπτέμβρη του 1995. Μάλιστα στον υπότιτλο της έκδοσης αναφέρεται η Μπάντα της Φλώρινας και Συνεργάτες, καθώς η έκδοση μοιάζει με ένα είδος τέλους εποχής, όπου ο Αργύρης Μπακιρτζής και μόνιμοι συνεργάτες του θέλησαν να κάνουν ένα συγκεντρωτικό αφιέρωμα στην ως τότε διαδρομή τους έχοντας μαζί τους και όσους εξωτερικούς συνεργάτες συνάντησαν σ' αυτή την πορεία.
Η έκδοση είναι μοιρασμένη σε δύο άνισης διάρκειας άλμπουμ. Το πρώτο, με συνολική διάρκεια 74 λεπτών, περιέχει το βασικό υλικό της έκδοσης, κυρίως τραγούδια του Αργύρη Μπακιρτζή, μαζί με υλικό ποικίλης προέλευσης, όπως ένα παραδοσιακό τραγούδι από το Λιτόχωρο Πιερίας ή ένα σμυρνέικο που είχε διασκευάσει ο Μάρκος Βαμβακάρης, αλλά κι ένα μελοποιημένο ποίημα του Βίκτωρα Ουγκό από τον Σταμάτη Χονδρογιάννη, καθώς και ποιήματα του Σέξπιρ από τη δόκιμη ελληνική απόδοση του Βασίλη Ρώτα. Περιέχονται επίσης και στιγμές από τη συνάντηση των Χειμερινών Κολυμβητών με τη Μπάντα της Φλώρινας, τον εκ Θάσου λαϊκό τραγουδοποιό Σταύρο Καραμανιώλα (1910-2014) και τον παλιό ρεμπέτη Γιώργο Κατσαρό-Θεολογίτη (1888-1997), ο οποίος πέθανε υπεραιωνόβιος τη χρονιά που εκδόθηκε αυτός ο δίσκος, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.
Η έκδοση περιέχει συμπληρωματικά κι ένα σύντομης διάρκειας δεύτερο δίσκο με δύο μέρη: Το πρώτο περιέχει ένα χαριτωμένο αυτοβιογραφικό ποίημα-ποταμό του Σταύρου Καραμανιώλα με τίτλο "Ο βίος μου" που απαγγέλλουν εναλλάξ ο ίδιος και ο Αργύρης Μπακιρτζής, ενώ το δεύτερο είναι πλημμυρισμένο από τα χάλκινα ηχοχρώματα της Μπάντας της Φλώρινας με το χορευτικό "Χασάπικο του κυρ Τάσου".

(c) 2CD | Lyra | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: