Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Χειμερινοί Κολυμβητές: Από το Πάρκο στη Μυροβόλο (1985)

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές πρωτοεμφανίστηκαν δισκογραφικά το 1981 με υλικό που ήδη είχαν έτοιμο κάμποσα χρόνια νωρίτερα. Σε υλικό επίσης γραμμένο κατά το διάστημα 1970-1984 στηρίχτηκε και η αμέσως επόμενη δουλειά τους που κυκλοφόρησε το 1985 με τίτλο Από το Πάρκο στη Μυροβόλο. Η μουσική και οι στίχοι ανήκουν στον επικεφαλής του σχήματος Αργύρη Μπακιρτζή, ο οποίος είναι και ο βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών. Μαζί του σπουδαίοι άλλοι μουσικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους στη συνέχεια ανέπτυξαν και την προσωπική τους παράλληλη δημιουργική πορεία. Μεταξύ αυτών οι: Ισίδωρος Παπαδάμου, Μιχάλης ΣιγανίδηςΔημήτρης Πολυζωίδης και ο Κώστας Βόμβολος που εδώ πρωτοεμφανίζεται με το συγκρότημα ως οργανικό του μέλος, ενώ την επόμενη χρονιά θα προστεθεί και ο Φλώρος Φλωρίδης. 
Ο δίσκος περιέχει μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του συγκροτήματος, όπως: Από το Πάρκο στη Μυροβόλο, Όταν θαρθεί το καλοκαίρι, Το ίδιο κάνει, Στο παζάρι, Λειψά μου χαμογέλασες, Ανάληψη των επτά. Στην αυτοσχέδια χορωδιακή συνοδεία συμμετέχει και ο Νίκος Παπάζογλου. 
Στο συγκεκριμένο δίσκο οι Χειμερινοί Κολυμβητές μας συστήνουν και την υπέροχη Μπάντα της Φλώρινας, ένα παραδοσιακό μουσικό σχήμα χάλκινων πνευστών που ίδρυσε ο Τάσος Βαλκάνης κι εξακολουθεί να δραστηριοποιείται με σταθερή έδρα τη Φλώρινα. Αυτή είναι η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση της μπάντας, ο "βαλκανικός" ήχος της οποίας χρωματίζει ιδιαίτερα την ορχηστρική συνοδεία, όπως στο όμορφο εισαγωγικό θέμα, αλλά και στο χαρακτηριστικό εμβατηριακό φινάλε.

(c) CD | Lyra | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: