Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Αδελφοί Βαλκάνη: Μπάντα της Φλώρινας (1996)

Στην πρόσφατη παρουσίαση του δίσκου "Τραγούδια και σκοποί της Μακεδονίας" (1992) με την Ξανθίππη Καραθανάση είχαμε επισημάνει ότι από το υλικό εκείνου του δίσκου εξαιρούνταν τα χάλκινα πνευστά που αποτελούν ιδιαίτερο μουσικό χαρακτηριστικό κάποιων περιοχών της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Γουμένισσα). Σήμερα λοιπόν μας δίνεται η ευκαιρία να καλύψουμε κι αυτή την εξαίρεση, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα των παραδοσιακών ήχων της Μακεδονίας, έστω κι αν η χρήση των χάλκινων περιορίζεται στους συγκεκριμένους γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς θύλακες.
Ιστορικά φαίνεται ότι οι μπάντες με χάλκινα πνευστά, που ανθούν στην ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο, πρωτοεμφανίστηκαν κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή των μεγάλων πολιτικοστρατιωτικών ζυμώσεων στην περιοχή της Μακεδονίας, και είχαν προέλευση από τις στρατιωτικές μπάντες της εποχής. Το 1960 ιδρύθηκε στη Φλώρινα μια από τις ιστορικότερες μπάντες, η περίφημη Μπάντα της Φλώρινας, από τον Τάσο Βαλκάνη, διευθυντή τότε της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας. Έκτοτε η υπερδραστήρια αυτή μπάντα έχει αδιάλειπτη παρουσία επί δεκαετίες με πάμπολλες δημόσιες και ιδιωτικές εμφανίσεις στις γύρω περιοχές. Μάλιστα από τα μέσα της δεκαετίας του '90 κατάφερε να αποκτήσει πανελλήνια φήμη μέσα από δύο υπέροχα άλμπουμ που ηχογράφησε, αλλά και μέσα από μια σειρά πολύ πετυχημένων συνεργασιών με τον σαξοφωνίστα Φλώρο Φλωρίδη, τον συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο και το συγκρότημα Χειμερινοί Κολυμβητές, ενώ μόλις το 2021 κυκλοφόρησε κι ένας τρίτος δίσκος τους με τίτλο "Μελωδίας ροδόσταγμα" με τα νεότερα (τρίτης γενιάς) μέλη της μπάντας.
Η πρώτη και σημαντικότερη από τις ηχογραφήσεις αυτές κυκλοφόρησε το 1996 από την Ano Kato Records με τον λιτό τίτλο Μπάντα της Φλώρινας και γνώρισε αμέσως πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ο χορταστικός δίσκος περιλαμβάνει 18 ορχηστρικά θέματα, τα περισσότερα βασισμένα σε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, μαζί με αυτοσχεδιαστικά μέρη που αγγίζουν το πεδίο της τζαζ. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο στούντιο Πολύτροπον της Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 1996. Η μπάντα συμμετείχε με τη νεότερη σύνθεσή της έχοντας πλέον επικεφαλής τους αδελφούς Λάζαρο και Γεώργιο Βαλκάνη που παίζουν κλαρίνο και ακορντεόν αντίστοιχα. Μαζί τους οι εξαιρετικοί σολίστες Χρήστος Χασάπης και Παντελής Στάικος (κορνέτα), Παναγιώτης Ιωάννου (τρομπόνι), Αθανάσιος Σαμαράς (τύμπανα) και ο θεσσαλονικιός συνθέτης και σαξοφωνίστας Φλώρος Φλωρίδης, διαχρονικό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών, ο οποίος σχεδίασε και το εικαστικό μέρος της πολύ προσεγμένης έκδοσης.


(c) CD | Ano Kato Records | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: