Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κ. Χατζιδάκι... (1988)

Η τρίτη εκλεκτή πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι στις μουσικές βραδιές που παρουσίαζε στον ξεχωριστό χώρο του Σείριου στην Πλάκα τον χειμώνα του 1987-1988 ήταν ο Διονύσης Σαββόπουλος, τον οποίο εκτιμούσε ιδιαίτερα ο μεγάλος συνθέτης και τον τοποθετούσε μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο στις κορυφαίες θέσεις της διάδοχης γενιάς τραγουδοποιών μετά τη δική του και του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Σαββόπουλος εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο μοναδικών κύκλων τραγουδιών που παρουσίασε ολόκληρη τη δεκαετία του '80, πρώτα τα "Τραπεζάκια έξω" (1983) κι έξι χρόνια αργότερα "Το κούρεμα" (1989). Σ' αυτό το μεσοδιάστημα δραστηριοποιούνταν περισσότερο στο χώρο των συναυλιών, ενώ το 1987 παρουσίασε την πολύ πετυχημένη τηλεοπτική σειρά "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι"
Παίζοντας λίγο και με τις λέξεις λοιπόν ο Σαββόπουλος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι κι εμφανίστηκε στον Σείριο κατά το διάστημα από 17 Ιανουαρίου μέχρι 3 Φεβρουαρίου του 1988 σε ένα πρόγραμμα που αμέσως μετά κυκλοφόρησε και σε δίσκο με τίτλο: "Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κ. Χατζιδάκι και θα περάσει οπωσδήποτε". Με την ξεχωριστή σκηνική του άνεση και ευρηματικότητα ο ιδιόρρυθμος τραγουδοποιός παρουσίασε επί σκηνής μιαν αναδρομή σχεδόν αποκλειστικά στο δικό του έργο από το "Φορτηγό" ως τα "Τραπεζάκια έξω", μια πορεία δηλαδή περίπου είκοσι χρόνων. 
Φρόντισε πάντως να διανθίσει το πρόγραμμά του και με δυο πρωτότυπα τραγούδια, ένα αυτό που έδωσε και τον τίτλο του δίσκου, καθώς και το "Σ' αυτό το σπίτι, σ' αυτό τον οίκο", το οποίο είχε και λειτουργικό χαρακτήρα, αφού μ' αυτό υποδεχόταν ο ίδιος ως καλεσμένους του την Έλλη Πασπαλά και τον Νίκο Παπάζογλου, για να ερμηνεύσουν όλοι μαζί το "Χάρτινο το φεγγαράκι" του Μάνου Χατζιδάκι συνδυασμένο με ένα ποτ πουρί από ελαφρά και λαϊκά τραγούδια. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ακριβώς το ίδιο ποτ πουρί είχε ήδη παρουσιάσει λίγο νωρίτερα και στην τηλεοπτική σειρά "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι". Προλογίζοντας το φινάλε του προγράμματος ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις συνοδεύει στο πιάνο τον Σαββόπουλο στο τρυφερό τραγούδι "Μια θάλασσα μικρή". Το πρόγραμμα συμπληρώνει ένα τραγούδι του Lucio Dalla διασκευασμένο στα ελληνικά από τον ίδιο του Σαββόπουλο.


(c) CD | Σείριος/EMI Columbia | 1988 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: