Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά Ζαμπέτα: Της αγάπης χρώματα (2001)

Ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης και ασυναγώνιστος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας (1925-1992) υπήρξε παραγωγικότατος μέχρι και το τέλος της ζωής του και σκόρπιζε αφειδώς την πραμάτεια του σε όποιον του ζητούσε τραγούδια. Φαίνεται μάλιστα ότι άφησε και αρκετά ανέκδοτα τραγούδια στα συρτάρια του, πολλά από τα οποία ηχογραφήθηκαν μεταθανάτια συντηρώντας την υστεροφημία του σταθερή και αμείωτη στο πέρασμα του χρόνου.
Ακριβώς λοιπόν από αυτό τον ανέκδοτο θησαυρό χτίστηκε το υλικό του δίσκου "Της αγάπης χρώματα" που εξέδωσε, μετά από πολλές απορρίψεις, η Legend το 2001 με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά, δέκα σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του συνθέτη. 
Περιλαμβάνονται δεκαπέντε συνολικά ανέκδοτα τραγούδια βασισμένα σε στίχους του Θεόδωρου Ποάλα, γνωστού και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2012 έχοντας προλάβει να μας δώσει δεκάδες γνωστά τραγούδια μέσα από ποικίλες συνεργασίες του με συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάσος Γκρους, η Λένα Πλάτωνος, ο Σπύρος Ιωαννίδης και βεβαίως ο Γιώργος Ζαμπέτας. Απλοί στίχοι καθημερινής ερωτικής θεματολογίας μιας κάπως παλιομοδίτικης αισθητικής, κατάλλληλοι πάντως για τις απλές και στέρεες λαϊκές μελωδίες του Ζαμπέτα και την απέριττη ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά, τον οποίο σε κάποια τραγούδια συνοδεύουν η Ελένη Βιτάλη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Μαρία Σπυροπούλου. Στην εισαγωγή του δίσκου ακούγεται ο ίδιος ο Ζαμπέτας να προλογίζει τον Μανώλη Μητσιά!
Η ενορχήστρωση υπογράφεται από τον Γιώργο Ζαχαρίου που παίζει και πλήκτρα, ενώ αξιόλογοι μουσικοί διεκπεραιώνουν άψογα τη σωστή απόδοση του ζαμπετικού ύφους, όπως: Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι, μπαγλαμά), Νίκος Σακκάς (κλασική κιθάρα), Σάββας Χριστοδούλου (κιθάρες), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο), Νέναντ Γιέλιτς (κρουστά) και Αντώνης Κουλούρης (τύμπανα).

(c) CD | Legend | 2001 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Πρώτη φορά το βλέπω! Δισκοβόλε είσαι θησαυρός. Να είσαι καλά.