Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Το ελληνικό πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα (1988)

Άλλη μια σημαντική παρουσία στις μουσικές παραστάσεις του Σείριου κατά τη χειμερινή σεζόν 1987-1988 ήταν αυτή του κορυφαίου λαϊκού τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος εκείνη τη χρονιά συμπλήρωνε ήδη είκοσι χρόνια στην πρώτη γραμμή του ελληνικού πενταγράμμου έχοντας πίσω του εμβληματικές συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς (Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Λοΐζος, Θεοδωράκης), ενώ πολύ πρόσφατη ήταν η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι στον μεγάλο κύκλο τραγουδιών της "Λαϊκής Αγοράς" (1987). 
Ήταν την ίδια εποχή που ο δημοφιλής τραγουδιστής ξεσήκωνε τα πλήθη με τις μεγάλες ανοιχτές συναυλίες του σε στάδια, αλλά και θέατρα. Ωστόσο αυτή τη φορά υποχρεώθηκε να παρουσιάσει ένα πρόσωπο χαμηλών τόνων κι ένα μουσικό πρόγραμμα με εντελώς άλλη μουσική ταυτότητα, το οποίο εκδόθηκε αμέσως σε δίσκο από τον Σείριο με τίτλο: "Το ελληνικό πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα". Το ξεκαθαρίζει κι ο ίδιος ζωντανά στο κοινό του: "Σ' αυτό το ειδικό πρόγραμμα επιχειρούμε μια σύντομη μουσική διαδρομή με σταθμούς το βυζαντινό, το ρεμπέτικο, το δημοτικό και το σύγχρονο νεοελληνικό τραγούδι...". Έτσι στήθηκε ένα ετερόκλητο, αλλά πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που ξεκινά με τον ύμνο της Μ. Πέμπτης "Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου", ακολουθεί ένα παραδοσιακό Μικρασιάτικο τραγούδι και στη συνέχεια ρεμπέτικα και λαϊκά του Απόστολου Χατζηχρήστου και του Απόστολου Καλδάρα, για να επικεντρωθεί το πρόγραμμα σε ένα απάνθισμα σύγχρονων τραγουδιών γραμμένων από τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Κουγιουμτζή, Μάνο Λοΐζο, Ελένη Καραΐνδρου, Διονύση Σαββόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο και Κώστα Καλδάρα. Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, μεταξύ των οποίων και το πρωτότυπο "Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά" σε στίχους Νίκου Γκάτσου που κλείνει το δίσκο.
Εξαιρετικά επιμελημένη λιτή ενορχήστρωση συνοδεύει τις κατανυκτικές ερμηνείες του τραγουδιστή περιορισμένη σε δύο μόλις όργανα, την κλασική κιθάρα της Στέλλας Κυπραίου και το κοντραμπάσο του Βασίλη Παπαβασιλείου, σε μουσική διασκευή και διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού. Ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας παίζει κιθάρα, ούτι και μπουζούκι σε κάποια τραγούδια, ενώ ο Θόδωρος Κοτεπάνος συνοδεύει με το πιάνο του στο τραγούδι "Γυναίκα" του Θάνου Μικρούτσικου. Οι ερμηνείες του τραγουδιστή είναι υψηλού επιπέδου μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα απόλυτης μυσταγωγίας.


(c) CD | Σείριος/Minos | 1988 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: