Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Διονύσης Σαββόπουλος: Παράρτημα Α' (1996)

Το ξεχωριστό ταλέντο του Διονύση Σαββόπουλου για τη σκηνική μουσική (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση) είχε ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του με δύο πολυσήμαντες δισκογραφικές καταθέσεις στα μέσα της δεκαετίας του '70, τη μουσική για την ταινία Happy Day (1976) του Παντελή Βούλγαρη και τη δική του θεατρική παράσταση για τους Αχαρνής (1977) του Αριστοφάνη. Δεν ήταν βέβαια ο χώρος του κύριου ενδιαφέροντός του, αλλά όταν ξανακλήθηκε να τον υπηρετήσει, τα κατάφερε μια χαρά.
Το 1996 λοιπόν από την Polydor (Philips) εκδόθηκε ο δίσκος "Παράρτημα Α'", μια συγκεντρωτική καταγραφή του μουσικού υλικού που συνέθεσε ο δημιουργός κατά τη δεκαετία του '80 για διάφορες σκηνικές ανάγκες. Προφανώς η ένδειξη "Α'" στον τίτλο υπαινίσσεται και μια συνέχεια, η οποία πάντως ακόμη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Στη συγκεκριμένη έκδοση έχουμε μουσική και τραγούδια για την παιδική θεατρική παράσταση της Ξένιας Καλογεροπούλου Οδυσσεβάχ που παίχτηκε το 1981 από το Θέατρο Αθηνά σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, στίχους του συνθέτη και της Ξένιας Καλογεροπούλου κι ερμηνευτές τον Διονύση, τον Γιάννη Σπυρόπουλο, την Κορίνα Βένη και παιδιά του θιάσου.
Επίσης έχουμε μουσική και τραγούδια από την παράσταση της κωμωδίας του Αριστοφάνη Πλούτος που παίχτηκε στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 1985 σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη, σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι κι ερμηνευτές των τραγουδιών (στο δίσκο) τον Διονύση, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Μανώλη Μητσιά, τη Μαρία Δημητριάδη και τον Βασίλη Χατζηνικολάου.
Τέλος, έχουμε τη μουσική των τίτλων από την τηλεοπτική σειρά Σιγά, η πατρίδα κοιμάται του Γιάννη Σμαραγδή που παίχτηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1987. Εμπνευσμένη οργανική σουίτα με μιαν απίστευτη παρέλαση ρυθμών και μελωδιών. Ακόμη κι ο Εθνικός Ύμνος κάνει ένα φευγαλέο πέρασμα!


(c) CD | Polydor | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: