Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Σωκράτης Σινόπουλος, Derya Türkan: Γράμμα από την Πόλη (2002)

Ο Σωκράτης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 κι έκανε αξιόλογες μουσικές σπουδές με ειδίκευση στην κλασική κιθάρα, ενώ παράλληλα εντρύφησε στη βυζαντινή και δημοτική μας παράδοση πλάι στον Σίμωνα Καρά. Από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στο μουσικό σχήμα Λαβύρινθος του Ross Daly και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Γιάννη Τσιαμούλη και την Παιδική του Χορωδία έχοντας ήδη εντοπίσει το αποκλειστικό του ενδιαφέρον στην Πολίτικη Λύρα, της οποίας θεωρείται ο σημαντικότερος σύγχρονος δεξιοτέχνης κι έχει αποτυπώσει την τέχνη του στην ηχογράφηση του δίσκου "Λύρα" (1995) από την FM Records.
Η διαρκής αναζήτηση της βαθύτερης ουσίας της παραδοσιακής μας μουσικής στο ευρύτερο γεωγραφικό της πλαίσιο τον οδήγησε στη γνωριμία και συνεργασία του με τον δραστήριο συνομήλικό του Τούρκο δεξιοτέχνη του ίδιου οργάνου Derya Türkan (γενν. 1973), η οποία απέφερε το δίσκο "Γράμμα από την Πόλη" που ηχογραφήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 1999 και πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική το 2001 με τον αγγλόφωνο τίτλο "Letter from Istanbul", ενώ η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε το 2002 από την εταιρία Μελωδικό Καράβι.
Το υλικό του δίσκου αποτελείται από μουσικές που αγγίζουν την ευρύτερη παράδοση της Βυζαντινής και Οθωμανικής επικράτειας με ανάμικτα στοιχεία λαϊκής και λόγιας μουσικής αυτών των περιοχών δοσμένα με σκοπούς χορευτικούς μέσα από την πολυμορφία των λαϊκών δρόμων (ουσάκ, ραστ, χιτζάζ κλπ). Μοιάζει με μωσαϊκό ηχοχρωμάτων με υλικά από την ελληνική και τουρκική παράδοση ερμηνευμένα διαλεκτικά με δυο "πολίτικες" λύρες, μία από έναν Έλληνα και μία από έναν Τούρκο, σε μιαν εξαίσια συνομιλία που καταργεί τα χωροχρονικά σύνορα και γεφυρώνει ιδανικά το τεχνητό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.


(c) CD | Golden Horn, 2001 | Μελωδικό Καράβι, 2002 | Πηγή: d58  

Δεν υπάρχουν σχόλια: