Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Μανώλης Μητσιάς: Τα χρόνια της ακμής (1969-1979)

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο των γενεθλίων του Μανώλη Μητσιά (γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1946) θα ήθελα να σταθώ στην πρώτη και πιο ακμαία περίοδο της μεγάλης του καριέρας, δηλαδή το διάστημα 1969 ως το τέλος της δεκαετίας του '70, διάστημα κατά το οποίο έχτισε τον προσωπικό του μύθο κατακτώντας επάξια μία κορυφαία θέση στο πάνθεον των λαϊκών μας ερμηνευτών με ένα ακατμάχητης ποιότητας ρεπερτόριο που κοσμούν οι σημαντικότεροι δημιουργοί, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και άλλοι.
Η πρώτη δισκογραφική καταγραφή της φωνής του Μανώλη Μητσιά σημειώθηκε το 1968 με δυο τραγούδια ("Μεγάλο το παράπονο", "Της ευτυχίας το νερό") του Ανδρέα Πρέζα. Ωστόσο ο Δήμος Μούτσης ήταν αυτός που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο την επόμενη χρονιά με το εμβληματικό ζεϊμπέκικο "Στην Ελευσίνα μια φορά" και κάμποσα άλλα τραγούδια για τις 45 στροφές. Ακολούθησε η συμμετοχή του στο μεγάλο δίσκο του Γιάννη Σπανού "Το Σαββατόβραδο" (1970) και στους δίσκους "Η πόλη μας" (1970) και "Κόκκινη κλωστή" (1972) του Λουκιανού Κηλαηδόνη  που του χάρισαν κάμποσες ακόμη επιτυχίες. Στη συνέχεια ήρθαν οι συνεργασίες του με τον Μάνο Χατζιδάκι στους δίσκους "Της γης το χρυσάφι" (1971) και "Αθανασία" (1976), με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στους δίσκους "Έχει ο Θεός" (1973) και "Διαδρομή" (1973), με τον Χρήστο Λεοντή στους δίσκους "Αχ έρωτα" (1974) και "Παραστάσεις" (1975), καθώς και πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες του με τον Λίνο Κόκοτο ("Αποχαιρετισμός", 1975), τον Άκη Πάνου ("Παρών", 1977) και τον Μάριο Τόκα ("Τραγούδια της παρέας", 1978). Η γόνιμη αυτή δεκαετία θα ολοκληρωθεί το 1979 με μια νέα συνεργασία με τον Δήμο Μούτση που απέφερε τον κύκλο τραγουδιών "Δρομολόγιο" (1979), αφού ήδη νωρίτερα είχε άλλη μια ξεχωριστή συνάντηση με τον συνθέτη στο σπουδαίο κύκλο μελοποιημένης ποίησης "Τετραλογία" (1975).
Ετοίμασα ένα περιεκτικό πορτρέτο του μεγάλου ερμηνευτή που αποτυπώνει μερικές από τις ξεχωριστές στιγμές της δισκογραφίας του κατά το διάστημα 1969-1979 με 25 αγαπημένα τραγούδια, κάποια από τις 45 στροφές, τα περισσότερα πάντως από δίσκους μεγάλης διάρκειας. Ο Δήμος Μούτσης ορίζει την αρχή και το κλείσιμο αυτής της χρονολογικής παράθεσης των τραγουδιών. Ο Νίκος Γκάτσος υπογράφει τους στίχους σε οκτώ τραγούδια, ενώ ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σε πέντε, από τα οποία δύο αποτελούν ελληνική απόδοση ποιημάτων του Λόρκα, και ο Γιάννης Λογοθέτης τέσσερα τραγούδια. Ασφαλώς κι έμειναν έξω από την ανθολογία τουλάχιστον άλλα τόσα τραγούδια πρώτης γραμμής που ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή έγινε με κριτήριο τη δημοτικότητα των τραγουδιών, την αντιπροσωπευτικότητα των δημιουργών και φυσικά το προσωπικό μου γούστο.


(c) CD Collection | EMI Columbia, 1969-1979 | Πηγή: d58   

Δεν υπάρχουν σχόλια: