Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Διονύσης Σαββόπουλος: Τραγούδια έγραψα για φίλους (1998/9)

Η δεκαετία του '90 ήταν μια μάλλον χαλαρή φάση στο δημιουργικό κομμάτι του κορυφαίου τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, αφού περιορίστηκε σε δύο μόνο ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών ("Μην πετάξεις τίποτα", 1994, "Ο χρονοποιός", 1999), από τους οποίους μάλιστα ο δεύτερος έμελλε να είναι και ο τελευταίος της μακράς του παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι. Δεν έμεινε ωστόσο αδρανής, αφού είχε συμμετοχές σε άλλες δισκογραφικές κυκλοφορίες, όπως στα "17 Τραγούδια" (1990) της Μαρίας Φαραντούρη, στον "Άσωτο υιό" (1996) του Νίκου Πορτοκάλογλου, στον "Ανεμοδείκτη" (1999) του Αλκίνοου Ιωαννίδη και στο "Έτσι δραπετεύω απ' τις παρέες" (1999) του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Παράλληλα με όλα αυτά πάντως την ίδια περίοδο εκδόθηκαν και δυο ιδιαίτερες δουλειές του δημιουργού με παλαιότερο υλικό. Μία ήταν το "Παράρτημα Α'" (1996) που είχε υλικό γραμμένο από τον Σαββόπουλο για διάφορες παλαιότερες θεατρικές ή τηλεοπτικές παραγωγές. Επίσης το "Ξενοδοχείο" (1997) με επιλεγμένα ξένα τραγούδια που διασκεύασε και τραγούδησε ο ίδιος. Και, τέλος, μία αφιερωματική έκδοση με δικά του τραγούδια σε νέα εκτέλεση με τίτλο "Τραγούδια έγραψα για φίλους".
Ο δίσκος λοιπόν "Τραγούδια έγραψα για φίλους" κυκλοφόρησε από τη Mercury το 1998 κι επανεκδόθηκε εμπλουτισμένος την επόμενη χρονιά φέροντας ως υπότιτλο: Tribute στον Διονύση Σαββόπουλο. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια επαναφοράς στο προσκήνιο μερικών κλασικών τραγουδιών του συνθέτη από την πρώτη και πιο ακμαία δημιουργική δεκαετία της καριέρας του, δηλαδή από το "Φορτηγό" (1966) ως τα "Δέκα χρόνια κομμάτια" (1975), απ' όπου σταχυολογήθηκαν δώδεκα ξεχωριστές στιγμές και ερμηνεύτηκαν αντίστοιχα από δώδεκα κορυφαίους σύγχρονους ερμηνευτές σε εντελώς καινούργια ενορχήστρωση που κινείται από τη φόρμα της απλής ροκ η μπλουζ ακουστικής μπαλάντας ως τον σύνθετο ηλεκτρονικό ήχο, ακόμη και τη ραπ! Κατά σειρά εμφάνισης τραγουδούν οι: Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιάννης Κότσιρας, Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιάννης Πάριος, Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με τα Υπόγεια Ρεύματα, Νίκος Πορτοκάλογλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Πυξ Λαξ και Active Member. Βασικός ενορχηστρωτής του υλικού ήταν ο Νίκος Αντύπας, αλλά και τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στην εκτέλεση των τραγουδιών.
Σημειώνω ότι ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία του δίσκου εκδόθηκε κι ένα συμπληρωματικό cd single με δυο τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου ερμηνευμένα από τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα ("Για τα παιδιά που χάθηκαν") και το ραπ συγκρότημα Ομήρου Απόγονοι. Οι τελευταίοι μάλιστα έγραψαν ουσιαστικά ένα δικό τους τραγούδι με ενσωματωμένη την περίφημη "Παράγκα" του Διονύση Σαββόπουλου εν είδει ρεφρέν, κατά το πρότυπο της ανάλογης προσέγγισης των Active Member! 


(c) CD | Mercury | 1998/1999 | Πηγή: d58   

Δεν υπάρχουν σχόλια: