Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ανεμοδείκτης (1999)

Με εφαλτήριο την πρώτη συνθετική του απόπειρα που απέφερε τον πετυχημένο κύκλο τραγουδιών "Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος" ο Αλκίνοος Ιωαννίδης προχωράει στο επόμενο βήμα του και κλείνει όμορφα τη δεκαετία του '90 με μια δεύτερη προσωπική δουλειά που κυκλοφόρησε το 1999 με τίτλο "Ανεμοδείκτης".
Πρόκειται για έναν όμορφο και πολύ φροντισμένο κύκλο δώδεκα τραγουδιών με μουσική, στίχους, ερμηνεία και ενορχήστρωση του Αλκίνοου, εκτός από το τραγούδι "Ταξίδι" με τους προκλασικούς του ηχοχρωματισμούς που αποτελεί διασκευή παραδοσιακής γαλλικής μελωδίας με ελληνικούς στίχους του Αλκίνοου, ενώ το τραγούδι "Σπασμένο" είναι ενορχηστρωμένο από τον Γιώτη Κιουρτσόγλου.
Ο τραγουδοποιός μοιάζει πλέον να έχει διαμορφωμένη την προσωπική του μανιέρα και μας δίνει ένα υλικό που διακρίνεται για τη γερή μελωδική του βάση ("Στην αγορά του κόσμου", "Μικρό μου τραγουδάκι") που μπορεί να μεταλλάσσεται από τους χρωματισμούς ενός μπλουζ ("Αδιέξοδο") μέχρι την ελεύθερη γλώσσα του ραπ ("Σπασμένο", "Requiem"), ενώ μοιάζει ακόμη να πλανάται η σκιά του Νίκου Ζούδιαρη ("Με τόσα ψέματα") ακόμη και μέσω του χαρακτηριστικού τίτλου ενός τραγουδιού ("Στην αγορά του κόσμου") που εύλογα είναι αφιερωμένο σε κείνον. Στην ερμηνεία του τραγουδιού "Αδιέξοδο" συμμετέχουν ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε και πάλι ο Άντης Ιωαννίδης.

(c) CD | Polygram | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: