Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Νίκος Ζούδιαρης, Αλκίνοος: Στην Αγορά του Κόσμου (1993)

Άλλη μία εξαιρετική περίπτωση τραγουδοποιού που ανέδειξε η δεκαετία του '90 αποτελεί χωρίς αμφιβολία ο Νίκος Ζούδιαρης (γενν. 1959), ο οποίος, αν και είχε καλές μουσικές σπουδές (θεωρία και κιθάρα), άργησε πολύ να εμφανιστεί στη δισκογραφία βιοποριζόμενος σε τελείως άσχετους με τη μουσική χώρους (εκτελωνιστής), ώσπου ήρθε και η δική του στιγμή. Ήταν το 1993, όταν η καθοριστική για τη μουσική του καριέρα γνωριμία με τον νεαρό Κύπριο ηθοποιό και τραγουδιστή Αλκίνοο Ιωαννίδη απέφερε τη πρώτη από τις δυο μεγάλες τους συνεργασίες που αποτελεί και την παρθενική κατάθεση και των δύο στην επίσημη δισκογραφία, πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους και χτίσουν ανεξάρτηταο καθένας  τη σπουδαία τους καριέρα που συνεχίζει ακμαία μέχρι σήμερα.
Πρόκειται βέβαια για τον ιστορικό δίσκο "Στην Αγορά του Κόσμου" που κυκλοφόρησε από την Polygram με τη μεσολάβηση της Δήμητρας Γαλάνη, αν και λίγο νωρίτερα η ίδια εταιρεία τον είχε απορρίψει! Ο δίσκος απέσπασε αμέσως την προσοχή του κοινού που τον αγάπησε πολύ και μάλιστα τον έκανε πλατινένιο, γεγονός μάλλον απροσδόκητο για τους δυο συνεργάτες καλλιτέχνες. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια σε μουσική και στίχους του Νίκου Ζούδιαρη. Το ανατολίτικης ατμόσφαιρας και θεματολογίας "Στην Αγορά του Αλ Χαλίλι" ήταν το τραγούδι που έσυρε την εμπορικότητα του δίσκου, χωρίς πάντως - κατά τη γνώμη μου - να είναι και το καλύτερο. Το αργό ζεϊμπέκικο "Ζήνωνος", το "Κουτί της Πανδώρας" και τα δυο τραγούδια που ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη ("Πόθοι αδιέξοδοι", "Τα φιλιά μου θα σ' τα 'δινα") ξεχωρίζουν. Ο νεοφώτιστος τότε Αλκίνοος Ιωαννίδης δίνει υπέροχα εκφραστικές ερμηνείες, αλλά η ερμηνεία της καταξιωμένης Δήμητρας Γαλάνη στην αισθαντική ροκ μπαλάντα "Τα φιλιά μου θα σ' τα 'δινα" αποτελεί την κορυφαία στιγμή του δίσκου. Στο όμορφο αποτέλεσμα συμβάλλει ασφαλώς και η πολύ προσεγμένη ενορχήστρωση του Τάκη Μπουρμπά, ο οποίος συμμετέχει και στα φωνητικά.

(c) CD | Polygram | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: