Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Σωκράτης Μάλαμας: 13000 Μέρες (1998)

Κλείνουμε σήμερα το μικρό αφιέρωμα στη δισκογραφία που έχει καταγράψει ο Σωκράτης Μάλαμας μέσα στη δεκαετία του '90 με τον τρίτο δίσκο της κορυφαίας του τριλογίας κατά την πενταετία 1993-1998. Ο δίσκος έχει τον πρωτότυπο τίτλο "13000 Μέρες" κι εκδόθηκε το 1998, πάντα από τη Lyra. Όταν έγραψε το ομότιτλο τραγούδι, ο συνθέτης ήταν 34 χρονών, ηλικία που αντιστοιχεί σε περίπου 13.000 μέρες ζωής! Έτσι προέκυψε ο περίεργος τίτλος του δίσκου, ο οποίος πάντως κυκλοφόρησε όταν πια ο δημιουργός του είχε συμπληρώνει τα 40 του χρόνια!
Κι αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που κωδικοποιεί ολοκληρωμένα τα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του Μάλαμα που περιλαμβάνει από μελωδικές και στοχαστικές μπαλάντες μέχρι πιασάρικους λαϊκούς ρυθμούς, από αυτούς που περνάνε εύκολα στο στόμα και τραγουδιούνται μαζί με τον ίδιο στις αμέτρητες καλοκαιρινές του συναυλίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ενορχήστρωσή του εδώ εμφανίζεται πιο γεμάτη, η κιθάρα δεν είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, ενώ ενισχύονται τα βιολιά, το ακορντεόν, ο τζουράς, το πιάνο, το μπάσο και τα τύμπανα. Η εξέλιξη του ίδιου σε μουσικό επίπεδο πιστοποιείται κι από τις διακριτικές τζαζ πινελιές που διατρέχουν το υλικό του, ιδιαίτερα στο ομότιτλο τραγούδι. Και μαζί με όλα αυτά, έχουμε και την πρώτη του απόπειρα στο πεδίο της μελοποιημένης ποίησης με το ποίημα "Δεκέμβρης 1903" του Κ. Π. Καβάφη, μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που μορφολογικά πατάει πάνω στο πρότυπο του Θάνου Μικρούτσικου με το καβαφικό τραγούδι "Επέστρεφε", όπου μετά το μελοποιημένο φωνητικό μέρος ακολουθεί μια εξαιρετική οργανική coda με μαντολίνο. Ο Μάλαμας αντί για μαντολίνο έχει προσθέσει μια οργανική προέκταση σε ρυθμό ζεϊμπέκικου με ρυθμική επιτάχυνση!
Στους στίχους των τραγουδιών, εκτός από τον ίδιο, έχουμε για πρώτη φορά την παρουσία του μεγάλου στιχουργού Άλκη Αλκαίου με τρία τραγούδια, αλλά και της Φωτεινής Λαμπρίδη επίσης με τρία τραγούδια κι άλλο ένα του Γιώργου Αθανασόπουλου. Ασφαλώς ξεχωρίζει το ομότιτλο τραγούδι, αλλά και η δυνατή μπαλάντα "Συνήθεια δίχτυ" και βέβαια το χορευτικό "Δρόμο άλλαξε ο αέρας" με το καθαρά συναυλιακό του ύφος, αλλά και το εξαιρετικό "Νησί των πειρατών". Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο συνθέτης με τη βοήθεια των μουσικών του, ενώ ο δίσκος αποτελεί την πρώτη παραγωγή που έγινε εκτός του στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου. Στα φωνητικά συμμετέχουν η Λιζέτα Καλημέρη και η Σοφία Παπάζογλου.

(c) CD | Lyra | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: