Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Παντελής Θαλασσινός: Αστρανάμματα (1996)

Ενθαρρυμένος από την καλή υποδοχή του πρώτου προσωπικού του δίσκου ("Νύχτας κύματα", 1995) ο Παντελής Θαλασσινός προχωράει αμέσως στην ηχογράφηση της δεύτερης δουλειάς του, ενώ παράλληλα γράφει και τα τραγούδια της τρίτης προσωπικής δουλειάς της Αναστασίας Μουτσάτσου με τίτλο "Στους Αγίους Τόπους της καρδιάς".
Ο δίσκος έχει τον ποιητικό τίτλο "Αστρανάμματα" και είναι παρμένος από στίχο του ποιήματος "Όλα με τη γλώσσα της καρδιάς" του Χιώτη ποιητή Φώτη Αγγουλέ (1911-1964), το οποίο περιέχεται στο δίσκο σε μια όμορφη και λυρική μελοποίηση. Ο συνθέτης με την καινούργια του αυτή εργασία δεν έκρυψε ποτέ τον ενθουσιασμό και την αδυναμία του στο συγκεκριμένο υλικό που κωδικοποιεί με ιδανικό τρόπο όλα τα μουσικά χαρακτηριστικά του. Οι αναφορές στην παράδοση και πάλι είναι έντονες. Το τραγούδι που ξεχώρισε κι έγινε ίσως το πιο εμβληματικό της καριέρας του ήταν τα "Σμυρναίικα τραγούδια". Ακούστηκαν όμως και άλλα τραγούδια, τα οποία παραμένουν ακόμη στο προσκήνιο και τραγουδιούνται, ενώ κάποια έχουν γνωρίσει αρκετές επανεκτελέσεις ακόμη και από μεγέθη σαν τον Γιώργο Νταλάρα ή τη Χαρούλα Αλεξίου, όπως το δημοφιλέστατο "Κράτα για το τέλος" που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα. 
Βασικός στιχουργός των τραγουδιών είναι και πάλι ο Ηλίας Κατσούλης, ενώ από ένα τραγούδι υπογράφουν η Λίτσα Μπεσκάκη και ο ποιητής Λευτέρης Σταυριανάκης μαζί βέβαια με το ποίημα του Φώτη Αγγουλέ που προαναφέραμε. Ο ίδιος ο Παντελής Θαλασσινός επιμελήθηκε την ενορχήστρωση συνεργαζόμενος στενά με τους μουσικούς της ομάδας του, ενώ στο εξώφυλλο υπάρχει πάλι σχέδιο του Χιώτη καλλιτέχνη Νίκου Γιαλούρη μαζί με μια ένθετη μικρή φωτογραφία που εικονίζει την κόρη του συνθέτη Φαίδρα.

(c) CD | ΑΚΤΗ | 1996 | Πηγή: d58



Δεν υπάρχουν σχόλια: