Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος (1997)

Έχουμε ήδη μιλήσει για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη ως ερμηνευτή με αφορμή τους δύο πρώτους κύκλους τραγουδιών του Νίκου Ζούδιαρη "Στην αγορά του κόσμου" (1993) και "Όπως μυστικά και ήσυχα" (1995). Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη από τον μουσικό του μέντορα ο ανήσυχος Κύπριος καλλιτέχνης αποφασίζει να εκτεθεί πλέον και ως αυτόνομος τραγουδοποιός ο ίδιος παρουσιάζοντας τα δικά του τραγούδια. Και είναι εντυπωσιακό ότι, παρά την αποδοχή της δουλειάς του από το κοινό, εκείνος δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του, αλλά φρόντισε να εμπλουτίσει τις μουσικές του γνώσεις με εξειδικευμένες σπουδές στο ωδείο της Αγίας Πετρούπολης και στη συνέχεια να παρουσιάσει κι άλλες πτυχές του ταλέντου του που απλώνονται ακόμη και στο πεδίο της λόγιας μουσικής, ενώ τα τελευταία χρόνια η δράση του έχει μετατοπιστεί κυρίως στις ζωντανές εμφανίσεις με συναυλίες σε πολλά μέρη του κόσμου συμπράττοντας με ποικίλα συμφωνικά σχήματα.
Η αρχή λοιπόν της προσωπικής δημιουργικής του πορείας έγινε το 1997 με τον κύκλο τραγουδιών "Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος" που εκδόθηκε από την Polygram και γνώρισε σημαντική εμπορική επιτυχία συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καθιέρωσή του ως νέου τραγουδοποιού. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά με δώδεκα πρωτότυπα τραγούδια που κινούνται στο ύφος της ροκ μπαλάντας, όλα σε δικούς τους στίχους, μουσική, ερμηνεία και ενορχήστρωση. Ο ποιητικός του λόγος είναι ελλειπτικός και υπαινικτικός διατρέχοντας μύχιες συναισθηματικές διαδρομές με στοχαστική διάθεση, όπως δείχνει άλλωστε και ο γενικός τίτλος του δίσκου. Η μουσική του διακρίνεται από συναισθηματική λεπτότητα που ενίοτε οδηγεί σε όμορφες λυρικές μελωδίες, όπως τα τραγούδια: "Στο τέλος του Μάη", "Μισό φεγγάρι", "Βυθός""Ησυχία". Ακόμη και το συγκαλυμμένο αργό ζεϊμπέκικο "Φως" ακούγεται σαν μια τρυφερή μπαλάντα απέραντης ομορφιάς. Η επιρροή του μέντορά του είναι εμφανής σε κάποια τραγούδια, ιδιαίτερα στα δύο που ακούστηκαν περισσότερο, το "Καθρέφτης" και το "Όσα η αγάπη ονειρεύεται".
Η έκδοση της Polygram είναι εξαιρετικά επιμελημένη με πολυσέλιδο ένθετο βιβλιαράκι, ενώ η σύνθεση του εξωφύλλου φιλοτεχνήθηκε από τον πατέρα του Αλκίνοου Άντη Ιωαννίδη.

(c) CD | Polygram | 1997 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: