Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Παντελής Θαλασσινός: Νύχτας κύματα (1995)

Ο Παντελής Θαλασσινός (γενν. 1958) εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1987 με το σχήμα Λαθρεπιβάτες (ντουέτο με τον Γιάννη Νικολάου), με το οποίο μας έδωσε τέσσερις συνολικά δισκογραφικές εργασίες μέχρι το 1991 με τραγούδια νεανικά και δροσερά που δεν προμήνυαν την προσωπική του εξέλιξη τα κατοπινά χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα.
Μεγαλωμένος στη Χίο και κουβαλώντας τα παιδικά του ακούσματα από τη γενέθλια γη και τα μικρασιατικά παράλια ο Θαλασσινός διαμόρφωσε μια προσωπική γλώσσα βαθιά ποτισμένη από τους ήχους του παραδοσιακού μας τραγουδιού, έτσι ώστε, παρόλο που ανέπτυξε σταδιακά μια πολυσύνθετη μουσική γλώσσα με στοιχεία του λαϊκού και "έντεχνου" χώρου, τα τραγούδια που σφράγισαν την καριέρα του ήταν τα "Καράβια χιώτικα" και τα "Σμυρναίικα τραγούδια" που παραπέμπουν άμεσα στις καταβολές του.
Το 1995 ο Παντελής Θαλασσινός κατάφερε να μορφοποιήσει σε κύκλο τραγουδιών ένα υλικό που το δούλευε κάμποσα χρόνια με μουσικούς του τόπου του. Το αποτέλεσμα ήταν ο δίσκος "Νύχτας κύματα" που εκδόθηκε από την MBI και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία με πολλά από τα τραγούδια του να περνούν στα στόματα του κόσμου και στους συναυλιακούς χώρους. Κορωνίδα όλων το μεγάλο σουξέ "Καράβια χιώτικα" σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, ο οποίος θα γίνει ο βασικός στιχουργός των τραγουδιών του μέχρι το θάνατό του το 2008. Από κοντά και το δεύτερο σουξέ του δίσκου, το "Πόνος άπονος" πάλι του Ηλία Κατσούλη. Μια πιο προσεκτική πάντως ακρόαση αναδεικνύει κι άλλες στιγμές, όπως το τρυφερό "Η καρδιά μου είναι γράμμα" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου (τα γράμματα, μαζί με τις φωτογραφίες, τα καφενεία και τους μπαξέδες αποτελούν βασικά θεματικά μοτίβα του σπουδαίου στιχουργού), το ζεϊμπέκικο "Χέρια υψωμένα" σε στίχους της Μάρσης Τσοπανομίχαλου (που έγινε πιο γνωστό από τη μεταγενέστερη εκτέλεση του Γεράσιμου Ανδρεάτου) και το ευαίσθητο "Εισιτήριο στην τσέπη σου" με τη συμμετοχή του Βασίλη Σούκα στο οργανικό μέρος.
Τα τραγούδια ερμηνεύει ο ίδιος ο Παντελής Θαλασσινός που υπογράφει και τους στίχους δύο τραγουδιών ("Κάθε φορά", "Των θελημάτων τα παιδιά"), ενώ την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανδρέου. To εξώφυλλο του δίσκου κοσμείται από λαογραφικά χαρακτικά σχέδια του Χιώτη καλλιτέχνη Νίκου Γιαλούρη.

(c) CD | MBI | 1995 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Φλαμος είπε...

Υπεροχος Χιωτικος δισκος...