Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Ορφέας Περίδης: Αχ, ψυχή μου φαντασμένη (1993)

Μια από τις ευγενέστερες και διακριτικές παρουσίες στο ελληνικό τραγούδι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 είναι ο αγαπημένος τραγουδοποιός Ορφέας Περίδης, μουσικός με καλές σπουδές κλασικής κιθάρας, συνομήλικος του Σωκράτη Μάλαμα και με παράλληλη σχεδόν πορεία στην ελληνική δισκογραφία. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως μουσικός σε μαγαζιά της νύχτας ή στα στούντιο ηχογραφήσεων, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του '80 άρχισε να σκαρώνει τα δικά του τραγούδια που ωστόσο δίσταζε να τα ηχογραφήσει με τη δική του φωνή! 
Μόλις το 1990 τρία δικά του τραγούδια ("Μάτια μου", "Θάνατο θέλω τραγικό", "Φεύγω") πέρασαν στη δισκογραφία με τη φωνή του Νίκου Παπάζογλου στο δίσκο "Σύνεργα", ενώ την επόμενη χρόνια για πρώτη φορά με τη δική του πλέον φωνή ακούστηκε δημόσια το γνωστό τραγούδι "Ο Ρομπέν των καμένων δασών" που συμπεριλήφθηκε στην έκδοση "Πρώτοι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας" (1991).
Το 1993 λοιπόν ήρθε η στιγμή της πρώτης ολοκληρωμένης προσωπικής του δουλειάς με τίτλο "Αχ, ψυχή μου φαντασμένη" που εκδόθηκε από την ΑΚΤΗ. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, όλα γραμμένα αρκετά χρόνια πιο πριν, σε δική του μουσική, στίχους και ερμηνεία, με εξαίρεση το κομμάτι "Χούλιγκανς" που έχει στίχους του Κώστα Θεοδωρόπουλου. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του δίσκου είναι και ο "Ρομπέν των καμένων δασών" που προαναφέραμε, ενώ το υπέροχο "Φεύγω" που πρώτος είχε τραγουδήσει ο Νίκος Παπάζογλου, εδώ παίρνει την οριστική του μορφή με τη φωνή του Περίδη, για να γίνει πανελλήνια γνωστό κι αγαπημένο, μαζί με την εκρηκτική "Φωτοβολίδα" που εκτόξευσαν τις πωλήσεις του δίσκου πάνω από τις 30.000 επιβάλλοντας μεμιάς τον νέο καλλιτέχνη με τις ευαίσθητες ροκ μελωδίες και την πολύ εκφραστική ερμηνεία. 
Την διαυγή ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο ίδιος μαζί με τον Θύμιο Παπαδόπουλο, ο οποίος επιφορτίστηκε με την ευθύνη όλης της παραγωγής. Με εφαλτήριο την πολύ πετυχημένη αυτή αρχή ο τραγουδοποιός θα συνεχίσει στο ίδιο δρόμο για τα επόμενα χρόνια και θα μας χαρίσει πολλές ακόμη όμορφες στιγμές.

(c) CD | AKTH | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: