Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Λουδοβίκος των Ανωγείων: Χαρματούσα (1995)

Παρουσιάζοντας συνεχή εξέλιξη του μουσικού του ύφους με τις δυο σπουδαίες δουλειές που είχαν προηγηθεί, πρώτα με το "Χαΐνη" (1990) και λίγο αργότερα με το "Μεϊντάνι" (1993), ο υπέροχος βάρδος της Κρήτης και ανεξάντλητος παραμυθάς Λουδοβίκος των Ανωγείων μας δίνει το 1995 την πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μου, συνθετική του εργασία, τον κύκλο τραγουδιών "Χαρματούσα". Ο τίτλος παραπέμπει σε ορεινή τοποθεσία του Ψηλορείτη που αποτελούσε πάντα την πηγή έμπνευσης του δημιουργού, ο οποίος μοιάζει να μορφοποιεί αβίαστα τους φυσικούς ήχους της γενέθλιας γης σε πηγαίες μελωδίες και τραγούδια χτισμένα πάνω σε απλές βιωματικές ιστορίες του χωριού του που με απόλυτη φυσικότητα ανακατεύονται γόνιμα με τους ντόπιους μύθους και τους θρύλους.
Ο δίσκος περιλαμβάνει ένδεκα όμορφα παραμυθοτράγουδα με μουσική και στίχους του Λουδοβίκου, τα οποία όμως αυτή τη φορά παρουσιάζονται με μια καινούργια ενορχηστρωτική φροντίδα από τον αξιόλογο Μαροκινό ουτίστα και ενορχηστρωτή Henri Angel, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε χτίσει το δικό του όνομα στη γαλλική μουσική σκηνή και συνεργαζόταν στενά με την εξαιρετική Ελληνίδα συνθέτρια Angelique Ionatos. Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και τα τραγούδια του Λουδοβίκου αποκτούν νέα φρασκάδα και πλουσιότερα ηχοχρώματα. Χαρακτηριστικό είναι το αριστουργηματικό τραγούδι "Το ασημένιο νυφικό" που ερμηνεύει στα ελληνικά με συγκινητικό πάθος η Μαροκινή τραγουδίστρια Amina Alaoui, ενώ σε κάποιο σημείο του τραγουδιού η ορχήστρα παίρνει τον πρώτο λόγο με ένα συναρπαστικό χορευτικό ιντερμέδιο.
Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι πανέμορφα, αλλά κάποια ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω, όπως: "Το ρόδι" και "Ισμήνη" με τη συναρπαστική ερμηνεία της Καλλιόπης Βέττα, "Ίκαρος" που ερμηνεύει η Δάφνη Πανουργιά, "Το νήμα των καιρών" και "Ο μικρός αλήτης" με τη φωνή του Λουδοβίκου. Ο δίσκος αποτελεί ολοκληρωμένη παραγωγή του Μύλου (Θεσσαλονίκη) και ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου. Ο ίδιος ο Λουδοβίκος φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο που εικονίζει μια ανάγλυφη γυναικεία μορφή σε πέτρινη επιφάνεια.

(c) CD | Μύλος | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: