Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Παντελής Θαλασσινός: Ένα κρυμμένο "αχ" (1998)

Συνεχίζοντας την όμορφη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι ο Παντελής Θαλασσινός μας παρουσιάζει το 1998 το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο "Ένα κρυμμένο αχ", όπου και πάλι βρίσκουμε καλοφτιαγμένα τραγούδια με υλικά παρμένα από την παράδοση του ανατολικού Αιγαίου μαζί με έντεχνες πινελιές με συναρπαστικές μελωδικές νησίδες.
Με το δίσκο αυτό ο τραγουδοποιός κλείνει τη γόνιμη δεκαετία του '90 φροντίζοντας την επόμενη χρονιά να μας δώσει ένα ζωντανό ηχογράφημα ως μια επιτομή της μέχρι τότε διαδρομής του με το διπλό άλμπουμ "Απ' την Τήλο ως τη Θράκη" (1999).
Δε διστάζω να πω ότι η τρίτη αυτή δουλειά του Θαλασσινού είναι - για μένα - και η ωραιότερη, με πλήθος ωραίων χορευτικών σκοπών που πηγάζουν από ήχους της παράδοσης της Χίου ή των Ιωνικών παραλίων ως την Κρήτη, όπως: "Στη Σέριφο ήσουν πουλί", "Η εσάρπα", "Με με ξυπνάς που σ' αγαπώ", "Άσπρο καΐκι στη Νέα Πέραμο", "Νερένια", "Τη μέρα που ερωτεύτηκε ο ήλιος" και πάνω απ' όλα το αγαπημένο μου "Καράβια είμαστε". Και δίπλα σ' αυτά μερικές πανέμορφες μελωδικές στιγμές, όπως το τρυφερό "Πες μου αυτά που αγαπάς" και το πολυακουσμένο "Ανάθεμά σε"
Στα μισά τραγούδια οι στίχοι ανήκουν στον εξαιρετικό Ηλία Κατσούλη, ενώ δύο τραγούδια ("Στη Σέριφο ήσουν πουλί", "καράβια είμαστε") έγραψε ο σπουδαίος στιχουργός Άκος Δασκαλόπουλος που την ίδια χρονιά έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Έχουμε επίσης από ένα τραγούδι των Βαγγέλη Βελώνια και Λίτσας Μπεσκάκη και δύο του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος ενορχήστρωσε κιόλας το υλικό, ενώ η έκδοση κοσμείται και πάλι με χαρακτικά του Νίκου Γιαλούρη.

(c) CD | ΜΒΙ | 1998 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Φλαμος είπε...

Yπεροχα τραγουδια , αλλες εποχες! ...Δυστυχως...