Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Σωκράτης Μάλαμας: Κύκλος (1993)

Η τρίτη προσωπική δουλειά του Σωκράτη Μάλαμα, μετά τις "Ασπρόμαυρες ιστορίες" (1989) και τα "Παραμύθια" (1991), ήρθε ένα χρόνο μετά το δίσκο "Της μέρας και της νύχτας" που έγραψε για τη Μελίνα Κανά. Τίτλος του δίσκου "Κύκλος"
Δεν ξέρω πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος τίτλος, αλλά μοιάζει μάλλον σαν ένα συμβολικό προμήνυμα ενός ανοίγματος του καλλιτέχνη σε νέα μουσικά και ποιητικά πεδία ανακυκλώνοντας συγχρόνως τα υλικά που είχε ήδη στη φαρέτρα του από την κεκτημένη ήδη πείρα του στο χώρο του τραγουδιού. Θα έλεγα μάλιστα πως με το δίσκο αυτό ανοίγει ένας κύκλος τριών εμβληματικών έργων του που θα καλύψουν την πιο ώριμη πενταετία της καριέρας του. Πρόκειται για τη σημαντική τριλογία των δίσκων: "Κύκλος" (1993), "Λαβύρινθος" ή "Σωκράτης Μάλαμας" (1996) και "13000 μέρες" (1998).
Ο "Κύκλος" αποτελεί δίσκο σταθμό για τον σπουδαίο τραγουδοποιό, με νέο υλικό στο στιχουργικό επίπεδο, όπου δίπλα στους δικούς του στίχους και του Γιάννη Τσατσόπουλου, έχουμε για πρώτη φορά την παρουσία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο ο Μάλαμας θα συμπορευτεί γόνιμα τα επόμενα χρόνια, αλλά και του Γιώργου Αθανασόπουλου και της Ανθούλας Αθανασιάδου. Πάνω σ' αυτό το υλικό ο συνθέτης έχτισε τις καινούργιες μελωδίες του, άλλοτε κινούμενος σε ορθόδοξους λαϊκούς δρόμους κι άλλοτε καταφεύγοντας σε λυρικές και ευαίσθητες μελωδίες. 
Ο δίσκος ανέδειξε τη δεύτερη μεγάλη επιτυχία του δημιουργού μετά το εμβληματικό "Να βάλω τα μεταξωτά" που είχε τραγουδήσει νωρίτερα η Μελίνα Κανά. Πρόκειται για την πολυτραγουδισμένη λαϊκή ρούμπα "Τσιγάρο ατέλειωτο" που εξακολουθει μέχρι σήμερα να ακούγεται. Ξεχωρίζουν επίσης κάμποσα ακόμη τραγούδια, όπως το "Για την Ελλάδα", το "Πάγια" και τα τρυφερά "Σ' αγαπώ" που ερμηνεύει η Κατερίνα Σιάπαντα και "Δώρο του κόσμου". Στο παρεΐστικο "Φάλτσος χρησμός" συμμετέχουν ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Φίλιππος Παπαφιλίππου, η Νίκη Τσαϊρέλη, η Κατερίνα Σιάπαντα και ο Διονύσης Ρούσσος. Φυσικά και πάλι η ηχογράφηση έγινε στο ιστορικό στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου εκεί στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

(c) CD | Lyra | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: